Systém předávání zpráv o povodních se v Dačicích osvědčil

„Míst, kde mají problémy s povodněmi, je samozřejmě hodně, ale tady v Dačicích jsou na tom se systémem informovanosti obyvatel dál než ostatní. Rád bych využil jejich zkušeností tak, aby tento systém ochrany fungoval celorepublikově,“ říká Vlček.
Společně se starostou Dačic Rudolfem Hájkem si prohlédl problematická místa v okolí Dyje. Současný stav vody v řece mohl porovnat se snímky z povodní v předchozích letech.
„Je potřeba naučit se chovat v podobných situacích. Nejde jen o povodně, ale například i o tornáda či jiné katastrofy,“ uvedl Vlček. K těmto účelům má sloužit projekt Informovanost občanů v krizových situacích, ve kterém se angažuje. Instrukce, jak si počínat před, při a po povodních najdou lidé na webových stránkách www.ochranaobyvatel.cz.
Debatovalo se také o nevyřešené roli dobrovolných hasičů v krizových momentech. Podle Hájka se v mnoha ohledech stavělo na jejich práci a neřešila se otázka jejich běžného zaměstnání, ze kterého by se museli v případě potřeby uvolnit. „Firma, která takového člověka zaměstná, by měla získat nějaké kompenzace,“ nadnesl při debatě Hájek.
Důležité je podle Vlčka i jeho externího poradce Zdeňka Rathauského vytvořit jeden integrovaný systém. „Hasiči i policie jsou provázáni, protože spadají pod jedno ministerstvo. Jiné je to s koordinací zdravotníků a dalších. Jednotlivé články musejí do sebe zapadat,“ říká Rathauský.