Kamenné kostky se většinou vracejí do historických částí měst

Například v Jindřichově Hradci kamennou dlažbu v Klášterské ulici nahradil při loňské rekonstrukci Masarykova náměstí a dvou na něj navazujících ulic asfaltový koberec. Ještě nyní se chystá náhrada několika metrů dlažby ve spodní části Růžové ulice, která přinese větší klid obyvatelům pečovatelského domu.

Kde končí staré dlažební kostky?

Obyvatelé se však ptají, kde staré dlažební kostky skončily a co s nimi případně bude dál.
Podle místostarosty města J. Hradec Alfreda Němce je materiál uložený na skládce městské společnosti Mihos. „Kamennou dlažbu potřebujeme do historické části, a to třeba do Štítného ulice, kde je podle posouzení památkářů nevhodná zámková dlažba. Tu musíme vyměnit,“ vysvětluje Němec.
Bohužel, starší zámková dlažba se již zpět na nové chodníky většinou nedává. Bývá již narušená povětrnostními vlivy a není zaručeno, že by všechny dlaždice vydržely znovu nápor.
„Proto ji spíše nabízíme na prodej. Někde na zahradě okolo domu, kde není takové zatížení, ještě může sloužit, ale do nové stavby se nehodí,“ dodal Němec.
V Nové Bystřici byla kamenná dlažba na výpadovce na Slavonice ukrytá pod vrstvou asfaltu. Nyní ulice prochází rekonstrukcí, asfalt se odfrézoval a kostky musely ven.
„Dlažba je ve vlastnictví správy a údržby silnic, která si ji odvezla, část zůstala přídlažbou na krajích vozovky,“ sdělil místostarosta Nové Bystřice Vladimír Bláha.