Najít zaměstnavatele pro znevýhodněné je někdy problém

„Do projektu se zapojilo 35 lidí, které učíme zacházet s počítačem, vyhledávat práci, nabízíme i podporu při komunikaci se zaměstnavatelem. Někteří mají také problém osvojit si pracovní návyky či si po dlouhodobé práci v jedné firmě zvyknout jinde,“ vyjmenovává poskytovanou pomoc pracovní konzultantka jindřichohradecké pobočky Mesady Jaroslava Pařízková.
Zatím se podařilo obsadit asi 20 míst, například v jednom jindřichohradeckém zahradnictví. A práce se našla i v kuchyni či v úklidových službách. Podle Pařízkové je ale někdy problém zaměstnavatele přesvědčit, aby nechali klienty Mesady si práci například jen vyzkoušet. Někteří se navíc obávají velké administrativy. Přesto se najdou i výjimky, se kterými má společnost dobré zkušenosti.
Záleží však především na samotných lidech, zda o práci stojí či nikoliv. „Myslím, že se to dá rozpoznat docela brzo,“ míní Pařízková.
Vzhledem k tomu, že projekt Inova trvá jen do konce roku, neví se, co bude dál. „Je to úskalí neziskových společností. Dostáváme peníze jen na projekt a pak zase musíme žádat,“ dodala.