Případem se začíná zabývat policie. „V současné době je vyšetřování ve fázi, kdy pracovníci inspektorátu práce posuzují, do jaké míry zařízení odpovídalo technickým předpisům, jak byla proškolená obsluha a podobně,“ uvedl včera Jaroslav Beran, mluvčí jindřichohradeckého okresního ředitelství Policie ČR.
U atrakce není žádné věkové omezení, ale bude se také zkoumat, zda a jakým způsobem byla zajištěna bezpečnost malého dítěte.
„Vše se šetří jako podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ pokračuje Beran s tím, že dítě se na kolotoči mělo nějakým způsobem pohnout, matka zavolala obsluhu, ale ta než atrakci zastavila, tak spadlo.
„U takových dětských kolotočů většinou věk není nijak omezený, ale je třeba dítě pořádně zajistit. Já třeba nepustím malé dítě na skákadlo, když jsou tam i větší. Děláme skupiny tak, aby v nich byly zhruba stejně velké děti. Nebo na autíčkách upozorňujeme rodiče mrňat, ať si je pořádně drží, i když rychlost není velká. Někdy to i kvůli nekázni zastavíme,“ říká českobudějovický provozovatel atrakcí Antonín Němeček.
Vzpomíná si i na případ, kdy mu někdo stoupl na sedačku řetízkového kolotoče. Tam ale odpovědnost už nepadá na provozovatele, to neovlivní. Byť hlavně on nosí svoji kůži na trh.
„Dodržovat veškeré předpisy, absolvovat technické kontroly a mít proškolený personál je nutné, ale je to jako na silnicích, stát se může všechno,“ zmínil Němeček.
Poukázal třeba na víkendovou statistiku dopravních nehod, kdy na silnicích republiky zemřelo šestnáct lidí.