Deštná dostává ročně téměř o dva miliony korun méně než dříve. Může za to současný systém přídělu příspěvků.

Reaguje tak na jednání dvou moravských obcí, které se kvůli tomu obrátili na ústavní soud a v současné době hledají oporu u evropského soudu ve Štrasburku.
Deštná se připojila ke Smlouvě o daňové diskriminaci, kterou iniciovaly obce napříč celou republikou. Obce se v ní zavazují, že budou usilovat o změnu současného systému přídělu státních prostředků. V současné době ji podepsalo více než 1000 obcí v České republice.
Podle Szutové by bylo ideální vrátit se v přidělování peněz zhruba před rok 2002. Tehdy se totiž do obcí vracel větší podíl peněz na obyvatele oproti současnému stavu. Navíc do obcí plyne méně peněz i kvůli společnému zdanění manželů.
„Odhaduji, že tímto způsobem přicházíme zhruba o 1,8 až 2 miliony korun ročně,“ říká Szutová.
Ke smlouvě o diskriminaci se připojili i v Bednárečku, kde její podpis schválilo zastupitelstvo. „Přiznávám, že jsem to přesně nepočítal, ale rozdíl tu určitě je. Kroky iniciá〜torů smlouvy budeme určitě sledovat,“ uvedl zdejší starosta František Kupec.
Ne všude ale s tímto názorem souhlasí. Například starosta Cizkrajova Vít Krušina míní, že obec má v podstatě stejně peněz a ani se k iniciativě nepřipojila. Starosta zastává názor, že náklady velkých měst jsou nepoměrně vyšší než menších obcí a městeček.