VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Statistika hovoří o nárůstu případů salmonelózy

Jindřichohradecko/ Hygienici na Jindřichohradecku zaznamenali oproti loňsku nárůst potvrzených případů onemocnění salmonelózou, a to na dvojnásobek.

17.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Na Jindřichohradecku bylo od začátku roku potvrzeno již 125 případů nebezpečného průjmového onemocnění

Podle informací tiskového mluvčího Krajské hygienické stanice v Č. Budějovicích Františka Kotrby měli hygienici za letošních 32 týdnů nahlášeno 125 případů, zatímco vloni to bylo 68. V ostatních okresech kraje kopíruje výskyt onemocnění zhruba situaci vloni.
„Nárůst evidovaných případů salmonelózy může být ovlivněný a data zkreslená celou řadou faktorů,“ vysvětluje Kotrba a pokračuje v tom smyslu, že jde o údaje hlášené praktickými či dětskými lékaři a potvrzené laboratorním rozborem výtěrů.
„Nemusí se jednat o skutečný stav, protože řada onemocnění může proběhnout bez vědomí zdravotníků. Někteří pacienti nemusejí mít takové zdravotní problémy, aby navštívili lékaře, a proto v tomto přehledu ani nejsou zahrnuti,“ dodává Kotrba.
Letní období spojené s vyššími teplotami svědčí řadě mikroorganismů, z nichž některé po přemnožení mohou být lidskému organismu nebezpečné.
Z tohoto důvodu by měli být strávníci obezřetní při konzumaci výrobků, které nejsou tepelně upravené.
Nebezpečí salmonelózy může číhat například v různých salátech s majonézou, nebo v krémech na zákuscích, kde se používá syrové vejce, ale i v nedostatečně ogrilovaném mase a podobně.
Salmonela se varem ničí, důkladné tepelné zpracování je tedy dostatečnou ochranou. Velký pozor by měli lidé podle zdravotníků dávat na takzvanou druhotnou kontaminaci.
Což znamená, že by již tepelně opracované maso nemělo přijít do styku s masem syrovým. Například dobře propečené kuře by se nemělo porcovat na tom samém prkénku, kde se zpracovávalo za syrova.
Maso se tím totiž zpětně kontaminujeme a hrozí nákaza. Druhotná kontaminace salmonelou je daleko častější, než nakažení se přímo nedokonalou přípravou stravy!

17.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kuželkáři Dačic jsou v čele okresního přeboru

Podzim, ilustrační foto.

Teplé počasí přepsalo rekord z roku 1885

Orientační běžci SOS stáli v Lize Vysočiny sedmnáctkrát na stupních vítězů

Hamry nad Sázavou - Jednapadesát svých zástupců měl při desátém podniku Ligy Vysočiny ve hře jindřichohradecký Spolek orientačních sportů.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Jihočeši nejraději slaví ve Windy Pointu

České Budějovice /ROZHOVOR/ – V anketě Českobudějovického deníku o „Nejoblíbenější provozovnu roku 2017“ vyhrál na plné čáře o závratné dva tisíce hlasů před všemi ostatními lipenský coctail bar Windy Point v Černé v Pošumaví.

Kradl na zahradě v Bezručově ulici

Jindřichův Hradec - Hradečtí policisté pátrají po neznámém zloději, který způsobil škodu za šestnáct tisíc korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení