Důvodem se stala loni nová umělá horolezecká stěna, kterou Táborští dostali. V úterý ji v tělocvičně zdolávalo 30 závodníků. Mluvčí jihočeského sboru Vendula Matějů upřesnila, že výkony měří jak u jednotlivců, tak i u jednotlivých družstev.

„Trochu s nadsázkou tu bylo řečeno, že když se soutěž konala v Hradci, vyhrávali Táborští, uvidíme, jak to dopadne v Táboře," naznačila Vendula Matějů před zahájením měření sil, kde je možné hledat favority. K tomu však ještě zbývalo spousty času.

Každý z profesionálních hasičů musí mít alespoň minimální výcvik v lezení, pak ale u jednotlivých okresních pracovišť působí i speciální lezecká skupina s důkladnějším výcvikem.

Rozhodčí soutěže v lezení na stěnu Martin Petrák z Tábora sledoval každého závodníka v pěti různě obtížných kolech. Ten se například vůbec nesměl chytat lana, ale pouze úchytů na stěně. „Máme pět různě obtížných cest, které se od sebe odlišují například velikostí chytu nebo obtížností sekvencí pohybu po stěně. Bez tréninku tu nejtěžší zvládnout nejde, k tomu už musí být speciální trénink ," připouští rozhodčí Martin Petrák, který se lezení věnuje přes dvacet let a vyhledává především přírodní skalní stěny.

O nejlepší výkon se v Táboře snažil i Martin Prox z Jindřichova Hradce, po prvních lehčích výstupech se cítil v kondici. „Čekají nás horší trasy, jenže já se na stěnu vrátil po jedenácti letech a znovu jsem začal lézt až loni, zatím to ale jde. Občas jdu i ven, jen na to mám málo času," hodnotil začátek soutěže a sebekriticky se zařadil mezi soupeře, kteří nejtěžší výstup nezvládnou.

„Jsou tu lepší než já, teď přes zimu jsme měl málo času na přípravu a navíc u nás ve věži máme mínus patnáct stupňů, takže tam jsem vůbec nebyl," zdůvodnil.

A jak to dopdalo?

Do posledního nejobtížnějšího finálového kola se dostalo pět lezců: táborští Petr Benda a Radek Kümmel, českobudějovičtí Tomáš Suchopár a Michal Ulrich a Adam Drančák z ÚO Strakonice.

V napínavém a divácky velmi atraktivním souboji vybojoval těsné vítězství Michal Ulrich před domácím Radkem Kümmelem. Na třetím místě se umístil Adam Drančák.

V družstvech pak zvítězil tým územního odboru České Budějovice, druhý skončilo družstvo územního odboru Tábor II a třetí skončil územní odbor Strakonice.