Jejich indický obhájce chtěl totiž včera znovu požádat o kauci, kterou minulý týden již jednou soudce zamítl.

Věc ale zkomplikovala generální stávka ve státě. „Stávkují i soudy a my nevíme na jak dlouho,“ řekla mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR Zuzana Opletalová.

Jedním ze zadržených je entomolog z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích (BC AV) Petr Švácha, druhým má být lesník Emil Kučera.

„Můžeme potvrdit, že byli v neděli dva čeští občané zadrženi v Indii v západním Bengálsku s tím, že sbírají larvy motýlů a brouků v národním parku,“ potvrdila tisková mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR Zuzana Opletalová s tím, že konkrétní jména novinářům prozradit nemůže.

„V pondělí byli obviněni z porušení zákona o ochraně přírody. Před soudem se hájili tím, že nevěděli, že jsou v národním parku, protože se tam pásly krávy a kácely stromy,“ dodala Opletalová.

Přesto je soudce odmítl pustit na kauci. Oba Češi jsou tak nyní v indické vazbě a zůstanou tam zhruba dva týdny až do dalšího soudního líčení, které se má uskutečnit 7. července.

Ředitel Entomologického ústavu BC AV Jan Šula Deníku potvrdil, že jedním ze zadržených je jejich pracovník Petr Švácha, druhého Čecha nezná. „Dostal jsem e–mail od indického advokáta, který je zastupuje,“ řekl.