„Město v současné době transparentní účet nemá, je to samozřejmě také otázka finančního krytí, které momentálně nemáme," vysvětlila tisková mluvčí hradecké radnice Karolína Průšová.

Podle jejích slov se však bude  město snažit ho zřídit do roku 2015. „Chtěli bychom, aby občané měli o hospodaření přehled," dodala.

O tom, že by města a obce měly mít  průhledné financování, jsou  přesvědčení i mnozí občané. „Asi by to vedlo k odpovědnějšímu hospodaření," míní student jindřichohradeckého gymnázia Dominik Pauk.
Ani další města na Jindřichohradecku ale dosud transparentní účet nemají.

„Účtem, do něhož by mohl kdokoli kdykoli nahlédnout, nedisponujeme a zatím toto téma nebylo diskutováno," informovala tisková mluvčí Třeboně Jitka Bednářová.

Ani v Dačicích  zatím takovou možnost svým občanům nenabízejí.

Právník Transparency International Petr Leyer se domnívá, že toto opatření může zlepšit přehled občanů o aktuálních příjmech a výdajích místních samospráv. „Bude tedy velmi snadno dohledatelné, jaké finanční transakce se na účtu obce odehrály. Na základě toho pak půjde zjistit, co bylo jejich důvodem," říká.
Zároveň to ale podle něho neznamená, že by se takto dalo zabránit například korupci nebo nehospodárnosti. „Musí k němu přistoupit další nástroje, například rozklikávací rozpočet, uveřejňování smluv nebo záznamů z jednání zastupitelstva," dodal.

Petra Jouzová