„Důvody pro mé odstoupení jsou čistě osobní a nemají žádný politický podtext. Odchodem nerozbíjím koaliční smlouvu,“ uvedl Nejedlý.
Vyjádření k rezignaci hradeckého politika poskytl Deníku i starosta města Stanislav Mrvka: „Kroku ředitele Nejedlého je mi velmi líto. Patřil totiž k nejpracovitějším radním a zastupitelům. Jsem přesvědčen, že je to pro město velká škoda. Plně však respektuji jeho osobní rozhodnutí a věřím, že naše spolupráce politická ani osobní nekončí.“

Změny, které jsou důsledkem Nejedlého odchodu, se projeví již na zítřejším veřejném zasedání jindřichohradeckých zastupitelů, které se koná od šestnácti hodin v sále kulturního domu Střelnice. Tedy alespoň v případě, že Josef Nejedlý své rozhodnutí nezmění, k čemuž má ještě právě do začátku zasedání zastupitelů prostor.

Uvolněné místo v devětadvacetičlenném zastupitelstvu by měla vyplnit nezávislá kandidátka sdružení Strany zelených Zuzana Rybáková, která v současné době pracuje jako vedoucí oddělení Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích.

Zuzana Rybáková není v hradecké politice úplným nováčkem. Mezi zastupiteli seděla již v minulém volebním období.

„Odchod pana Nejedlého mě mrzí, ale jeho rozhodnutí respektuji. Dále bych se prozatím nerada vyjadřovala,“ uvedla Rybáková, která by zítra měla skládat zastupitelský slib v souladu se zákonem o obcích.

Volné místo po řediteli Fruka zůstane i v radě města. „Rád bych, aby mě na této pozici nahradila zastupitelka Sabina Langerová,“ sdělil Nejedlý. A tak se zřejmě i stane. Postup jediné ženy do současné rady města musí ale nejprve zítra svým hlasováním posvětit zastupitelé.
„Všeobecně mohu jen říci, že odchod Josefa Nejedlého neznamená žádné loučení s ním. Pro nezávislé kandidáty se nic nemění a co se týče důvodů, je to jen a jen jeho čistě soukromá věc. Já jsem podle koaliční smlouvy další na řadě,“ vysvětlila Langerová, která se narodila v Karlových Varech, má dvě děti a v současné době je v hradeckém zastupitelstvu již podruhé.

Josef Nejedlý dále pro Deník uvedl, že kromě odstoupení z rady a zastupitelstva města ukončil své působení také ve dvou dozorčích radách, jejichž byl členem. Jedná se o rady, které dohlížely na Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel a také na Muzeum fotografie a moderních obrazových médií.

„Uvidíme, co bude dál, ale v současné době v komunální politice v Hradci působit nechci,“ uzavřel Nejedlý.

Nezávislí kandidáti sdružení Strany Zelených získali v komunálních volbách v říjnu roku 2010 v hradeckém zastupitelstvu celkem tři mandáty. Jeden z těchto postů kromě Josefa Nejedlého a Sabiny Langrové obsadil ještě Pavel Körner, prvním náhradníkem se stala právě Zuzana Rybáková.