Již první minuty eurovoleb ukazují, že mezi občany o ně není valný zájem. Zatímco před volbami do českého parlamentu postávaly například před volební místností v jindřichohradecké 1. základní škole hloučky voličů již s několikaminutovým předstihem, dnes na prvního občana čekala volební komise marně ještě čtvrt hodiny po zahájení voleb. "Zatím vůbec nikdo nepřišel, s volební účastí to asi bude špatné," konstatoval předseda komise 1. volebního okrsku, jenž zde sídlí, František Pfauser.

Knížky, notebooky, noviny, ale i učebnice, to byly včera propriety členů volebních komisí. Například v Blažejově hodinu po otevření volební místnosti odevzdal svůj hlas jediný volič. Podle Zdeňka Vacka, který u voleb „zasedá" v komisích už od roku 1990, je Brusel pro lidi daleko. „"Někdo je ještě v práci, někdo využil počasí a odjel, ale hlavně europarlament lidi netáhne a moc je nezajímá, i když se tam tvoří zákony i pro naší republiku. Velká byla i agitace, ale moc zájem asi nebude," uvedl. Poznamenal, že absolvoval volby v komisích nejenom v Blažejově, ale i v Deštné, Radouních či Lodhéřově a žádný vážnější incident či problém zatím nezažil. Také Stanislav Šamal st. už má hezkou řádku voleb takto odslouženou a poznamenává, že v Blažejově lidé možná přijdou, až půjdou večer do hospody. Ale také velkou účast neočekává: „U komunálních voleb je to jiné."
V sousední Oldřiši dvě hodiny po otevření volební místnosti neměli ještě žádného voliče. Komise se skládá z mladých lidí a čas si krátili různě. „Já si čtu a nebo se učím," říkala zapisovatelka Eliška Sejrková. Předseda komise Ondřej Malý zase dal přednost notebooku. „V komisi jsem už několikrát byl, ale u eurovoleb poprvé. Oslovili mě známí," doplnil.

Zpravodajství z volebních dnů sledujte průběžně na webu jindrichohradecky.denik.cz i v sobotním a pondělním tištěném vydání Jindřichohradeckého deníku. V úterním tištěném vydání pak přineseme podrobný přehled volebních výsledků ve všech obcích na Jindřichohradecku.