Město přitom v poměrně krátkém časovém horizontu čeká veřejná soutěž, z níž by měl vzejít nový dopravce. Zároveň s tímto krokem se plánuje kompletní reorganizace systému MHD, kdy by se měl zásadním způsobem změnit nejen jízdní řád, ale zcela jiné budou i samotné linky městských autobusů.

To je také důvod, proč město zve občany k veřejnému projednávání, jež se uskuteční už 10. listopadu v 18 hodin v kinosále kulturního domu Střelnice. „Je to věc, která bude život lidí ve městě ovlivňovat po dobu deseti let, a proto bych to důležitostí přirovnal například k tvorbě územního plánu. Je proto velmi důležité znát názory občanů, jichž se to bezprostředně dotýká," poznamenal místostarosta Bohumil Komínek. Dodal, že by byl rád, kdyby se do diskuse zapojilo co možná nejvíce Hradečáků. „Každým názorem se budeme zabývat. Už jsme oslovili i některé podnikatele a místní části. O vyjádření jsme dokonce požádali i samotné řidiče autobusů a minimálně jeden již přislíbil účast," uvedl místostarosta. Cílem prý je, aby ve veřejné soutěži byly jízdní řády a ostatní podmínky definovány co možná nejpřesněji. „Až bude vše vysoutěžené, tak bude možné provádět změny jen v omezeném rozsahu," vysvětlil Bohumil Komínek.

Návrh nového jízdního řádu, který podle místostarosty již částečně reflektuje na připomínky občanů, už je přitom zpracovaný a k nahlédnutí je i na internetových stránkách města.Jindřichův Hradec Návrh nového jízdního řádu je podle Bohumila Komínka prý nastaven poměrně velkoryse.

„Budeme se snažit, aby v co možná nejširší podobě prošel i veřejnou soutěží, třebaže není možné vyloučit, že některé spoje budou posléze omezené, protože se zjistí, že jsou nevyužívané," podotkl jindřichohradecký místostarosta.

Že k provozování MHD mají Hradečáci velmi konkrétní připomínky a diskuze určitě nebude neplodná, dokázali i při nedávné anketě v Jindřichohradeckém deníku.

„Upravila bych spoje. Přijde mi, že jsou mezi nimi velké rozestupy. Stěžuje si na to hodně lidí, kteří jezdí v neděli ráno do kostela. Musejí čekat ve městě už hodinu předtím, protože se podřizují MHD. Někdy naopak jede zbytečně spojů za sebou," vyslovila se například Marie Tůmová.