Zatímco ještě před čtrnácti dny byly hodnoty naměřené na jednom ze dvou sledovaných rybníků na Jindřichohradecku na Staňkově dobré, nyní již zdejší voda dostala od hygieniků trojku. Podle informací Františka Kotrby z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích je na Staňkovském rybníku mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů. „U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou," dodal. Podle aktuálního rozboru tady byly překročeny limitní hodnoty ukazatelů sinice, vodní květ a chlorofyl-a.

Naproti tomu rybník Hejtman je zatím ke koupání zcela vhodný a je tady pouze mírně překročena limitní hodnota u chlorofylu-a.

Krajská hygienická stanice vodu na dalších místech Jindřichohradecka nekontroluje a vstup do vody je tak pouze na vlastním uvážení.

„Jezdíme se koupat buď na Osiku, Jarošovskou pískárnu a na Halámky," říká Michaela Skřivánková z Jindřichova Hradce. Právě poslední lokalita je podle ní na koupání nejlepší. „Halámky se mi líbily nejvíc, byla tam krásně čistá i teplá voda a pěkná pláž."

Lidé se v těchto dnech koupou i na jindřichohradecké plovárně u Vajgaru. „Jsou tu hned u vody sprchy s pitnou vodou, přístup do vody je písčitý a lidem se tu líbí," řekl provozovatel plovárny Stanislav Fiedler.

jak zjistit kvalitu vody

-láhevse zúženým hrdlem (lze použít pet láhev od minerálky)naplníme zcela vodoua necháme alespoň20 minut státv klidu na světle:

1/V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru „sekaného jehličí nebo zelené krupice" a voda přitom zůstane čirá, jedná se z největší pravděpodobností osinice.

2/Jestliže zůstane voda zakalena rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, půjde pravděpodobně ořasy.

Petra Jouzová