Obec Peč má celkem 410 obyvatel.

Letos vyprší vaše volební období, jak byste ho zhodnotila?
Ve funkci starostky jsem druhé volební období. Hodnocení je takové, že si myslím, že jsme se snažili udělat pro naše občany to nejlepší a nejdůležitější, i když to někdy nebylo lehké.

Během vašeho působení jste se jistě snažila vykonat pro občany co nejvíce. Jaké akce byly podle vás nejdůležitější a nejpřínosnější?
Během mého působení byl vybudován bezdrátový rozhlas ve všech částech, praveny místní komunikace v Peči, Lidéřovicích, Urbanči včetně dopravního značení. V Peči byl vybudován nový chodník pro pěší s lávkou mimo frekventovanou komunikaci, který spojuje příchod k autobusovým zastávkám. Dále byla provedena rekonstrukce veřejného osvětlení v Urbanči a Peči. V Peči jsme dále rozšířili čistírnu odpadních vod. Opravili jsme hasičskou zbrojnici v Lidéřovicích a v Peči. Dále byla provedena oprava místních komunikací včetně propustí na vodu. V Peči byla zrekonstruovaná budova bývalé školy na devět sociálních bytů. Ve všech obcích byla vybudována čtyři dětská hřiště a byla opravena stará hřbitovní zeď okolo kostela Svatého Linharta v Lidéřovicích. Téměř na všechny akce se nám podařilo získat dotace.

Kdybyste měla možnost dále setrvat ve funkci starostky, jaké akce byste chtěla ještě dokončit?
Kdybych měla tu možnost dále setrvat ve funkci starostky, chtěla bych začít a dokončit velkou stavební akci důležitou pro občany. Je to čistírna odpadních vod, kanalizace a voda pro občany Lidéřovic, a to samé pro občany Urbanče. Projekty na tyto akce již máme vyhotoveny a vyřizují se majetkové vztahy a následně stavební povolení a žádost o dotace.

Budete opět kandidovat v letošních podzimních komunálních volbách?
V letošních podzimních volbách již nebudu kandidovat. Odcházím na zasloužený odpočinek.

Zažila jste za dobu svého působení také nějaké nezdary nebo stížnosti?
Za dobu mého působení se nám docela dařilo. Práce s lidmi přináší i stížnosti. V každé obci se najde někdo, kdo vám znepříjemňuje život. Větší stížnosti za nás řeší přestupková komise v Dačicích.

Pokud byste v letošních volbách nebyla znovu zvolena, čemu se budete dále věnovat?
Zvolena nebudu, protože nekandiduji. Budu se věnovat svým zálibám.

Máte ve vaší obci nějaký hlavní problém, který vás trápí, a na který byste chtěla upozornit? Jak jste na tom ve vaší obci s nezaměstnaností?
Větší problémy nemáme, lidem však chybí práce a peníze. V naší obci byla míra nezaměstnanosti v roce 2008 12,8 procenta. Aktuálně za únor 2010 je míra nezaměstnanosti v Peči 16,4 procenta.

Přibývá u vás také mladých lidí nebo populace ve vaší obci spíše stárne?
V naší obci mladých lidí neubývá. K tomu přispěla výstavba dvaceti rodinných domků na novém sídlišti v Peči, kde obec prodala zasíťované obecní parcely, a výstavba devíti obecních bytů.

V loňském roce přidělal většině starostů a starostek vrásky takzvaný chodníkový zákon. Jak jste se s úklidem chodníků vypořádali u vás?
V našich obcích tak jako v předešlých letech občané dále uklízí před svými domy sníh, za což jim děkuji. Jsou i tací, kteří se drží chodníkového zákona.

Daňový propad zaznamenali snad ve všech obcích a městech, jak velký byl u vás?
V naší obci jsme zaznamenali daňový propad ve výši 431 tisíc korun.