Letos, v den jeho nedožitých 108. narozenin, deváťáci vysadili u školy třešeň. Ředitelka školy Eva Krafková vysvětlila, že tím zahájili novou tradici. „Každoročně si tak budeme připomínat pana Wintona a postupně vznikne kousek od přírodní učebny park,“ zmínila. U školy již od roku 2010 roste Wintonova lípa, kterou vysadila Ruth Hálová, stejně tak se účastnila i letošního sázení. Ruth Hálová je jedním z „Wintonových dětí“ a kunžackou školu pravidelně navštěvuje. „Byla naším „pojítkem“ s Nickym. Také se pravidelně účastní štafetového běhu okolo naší školy, který pořádáme vždy 19. května v den jeho narozenin,“ dodala ředitelka.

Sir Nicholas G. Winton, britský makléř a humanitární pracovník, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z území ohroženého Československa před smrtí transportem do Velké Británie zavítal  do kunžacké základní školy, která nese jeho jméno
Podpisy pro Sira Wintona přibývají

Loni navíc žáci z Kunžaku vysadili v Botanické zahradě v Praze Wintonovu moruši. „Pan Winton měl stromy a svoji zahradu velmi rád, jistě by ho tato aktivita potěšila,“ míní Eva Krafková, která vysvětlila, proč nese škola právě jméno zachránce dětí.

Sir Nicholas Winton při návštěvě v Praze u příležitosti premiéry filmu Nickyho rodina pozval na pódium žáky Základní školy v Kunžaku, která nese jeho jméno.
Sir Winton věnoval školákům fotografie

"Naše škola byla spoluiniciátorem akce, při které žáci sbírali podpisy pod petici žádající nominování Sira Nicholase Wintona na Nobelovou cenu míru. V roce 2007 jsme se panem Wintonem osobně setkali a požádali jsme ho, zda by naše škola mohla nést jeho jméno. On souhlasil a naši školu navštívil v červnu roku 2008. Byli jsme s ním v pravidelném kontaktu, psali jsme si a on se vždy zajímal o dění ve škole,“ vzpomíná Eva Krafková.

Sir Nicholas Winton
Sir Nicholas G. Winton, britský makléř a humanitární pracovník, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z území ohroženého Československa před smrtí transportem do Velké Británie zavítal  do kunžacké základní školy, která nese jeho jménoZdroj: Deník/Miroslava KolářováNarodil se 19. května 1909 v Hampsteadu ve Velké Británii v rodině německo-židovského obchodníka. Po absolvování internátní školy působil v bankovnictví. V roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů, když zajistil jejich odjezd vlakem do Velké Británie. Svůj čin nepovažoval za nic výjimečného. Dozvěděla se o něm náhodou jeho manželka, když v roce 1988 našla seznamy dětí s veškerými dokumenty. Za své činy později získal několik ocenění, mimo jiné Řád Tomáše Garrigua Masaryka, Knight Bachelor, British Hero of the Holocaust nebo Řád Bílého lva.
Z iniciativy českých studentů vznikla petice, která žádá komisi norského parlamentu, aby siru Nicholasi Wintonovi byla za jeho zásluhy udělena Nobelova cena za mír. Navržen byl již třikrát. Do června 2013 podepsalo tuto petici více než 213 000 lidí, přičemž přes 133 000 petentů připojilo své podpisy v rámci vzdělávacího programu Loterie života, určeného pro žáky a studenty základních a středních škol. Sir Nicholas Winton zemřel 1. července 2015 ve Slough ve Velké Británii.