ČTVRTEK 24. PROSINCE

OTUŽILECKÝ SPORT – tradiční „Vánoční koupání" se bude konat na veřejném koupališti ve Velkém Ratmírově. Již XVIII. ročník se uskuteční na Štědrý den dopoledne, tj. ve čtvrtek 24. prosince od 11 hodin. V roce 2014 byl utvořen účastnický rekord, když se do chladné vody odhodlalo vstoupit 15 odvážlivců. Letos se organizátoři budou snažit o další navýšení počtu příchozích. Akce se může účastnit každý, přičemž koupání není podmínkou. Stačí jen přijít a například smočením dlaní ze sebe symbolicky smýt prach usazený na nás během uplynuvšího letopočtu.

PÁTEK 25. PROSINCE

KUŽELKY – hned na Boží hod, tj. v pátek 25. prosince, připravili kuželkáři TJ Jiskra N. Bystřice tradiční turnaj pro veřejnost s názvem „Vánoční koulení o ceny". Soutěž proběhne ve dvou kategoriích, a sice od 9 hodin pro děti a od 13 hodin pro dospělé. Více informací o akci lze zjistit u organizačního pracovníka oddílu Jana Baudyše (kuzelkynb@seznam.cz; 724 564 741).
VODÁCKÝ SPORT – od mostu směrem na Klikov, kde se v Suchdolu nad Lužnicí nalézá vodácká základna, se bude volně splouvat až k jezu Pilař v Majdaleně v rámci tradiční akce nazvané „Vánoční Lužnice 2015". Start 36. ročníku je naplánován na pátek 25. prosince v 10 hodin, kdy bude nejprve řeka uzamčena na druhý západ a poté vyrazí lodě na jízdu a případně pěší na pochod, které měří přibližně 8 kilometrů.

FOOSBALL – v klubu Kostka v Dačicích se v pátek 25. prosince bude konat „Vánoční pohár 2015", který má naplánován začátek na 16:40 hod., když registrace startujících bude ukončena o 10 minut dříve. Turnaj, jehož pořadatelem je TJ OSF Dačice, je určen pro dvojice mužů, žen i mixů. Účastníci budou rozděleni do kategorií amatérů a profi. Soutěž není započítávána do žebříčků ITSF ani SUPER.CZ. Hrát se bude v nekuřáckém prostředí! Startovné je 50,- Kč za hráče. Ženy a děti a mládež do 16 let startovné nehradí.

SOBOTA 26. PROSINCE

FLORBAL – maratón dvaatřiceti zápasů na jednom místě během soboty 26. prosince proběhne v MSH v Dačicích, kde se bude konat „Vánoční pohár" ve dvou kategoriích. Turnaj začne v 7:20 hodin nástupem týmů, které celou soutěž zahájí. Hrát se bude v soutěži mužů a amatérů. Kvalifikační část poběží do 17 hodin, pak následují semifinále, zápasy o 3. místo a finálové mače (amatéři 20:15, muži 20:45). V amatérské polovině turnaje je přihlášeno šest celků z Dačic a okolí a k tomu ještě Slavonice a Jihlava. Mezi muži je Dačicko zastoupeno dvakrát, jeden tým je ze Zhoře, Jihlavy a Jemnice. Prvenství obhajuje Jinej level z Třebíče, ta je zastoupena hned trojicí družstev.

VOLEJBAL – prezencí v 8:30 hodin bude zahájen tradiční „Vánoční volejbalový Jindřicháč" smíšených deblů. Turnaj se bude konat v sobotu 26. prosince v městské sportovní hale v J. Hradci, kde ho pořádá místní SKOK spolu s AVD ČVS. Uskuteční se zároveň jako halové mistrovství České republiky seniorských mixů pro ženy narozené do roku 1980 a muže do roku 1975. Šampionát i turnaj jsou otevřené pro každého. Přihlášky do pátku 25.12. přijímá hlavní pořadatel Otakar Kinšt (skokjh@quick.cz; kinstota@seznam.cz; 606 934 098). Při nižší účasti budou debly do soutěže výjimečně přijaty i u prezence. Startovné za duo je 200 korun.

STOLNÍ TENIS – v 9:00 hodin začíná o svatém Štěpánu (tj. v sobotu 26.12.) III. turnaj dvouher v ricochetovém centru na jindřichohradeckém sídlišti Vajgar (vedle OD Merkur). Hrát se bude na dvou stolech, přičemž systém soutěže určí až počet účastníků. Přijít může každý, startovné je 150 korun a je v něm zahrnuté ranní občerstvení, lehká zeleninová svačina a obložené mísy. Ceny jsou nachystány. Přihlášky nejlépe předem přijímá Pavel Smrž (paja.smrz@seznam.cz; ricochetjh@seznam.cz; 606 645 630), ale odmítnuti nebudou ani ti, co se přihlásí až v místě před zahájením klání.

LEDNÍ HOKEJ – na celé kluziště vyjedou devítiletí hokejisté ve „Vánočním poháru", který se na Zimním stadiónu Jana Marka v J. Hradci uskuteční v sobotu 26. prosince. Hráče IV. tříd nečeká mini hokej, ale pořádný boj na velké ploše. Turnaj, v němž se představí SC Kolín, HC Motor Č. Budějovice, SK Horácká Slávia Třebíč a pořádající SLH HC Střelci J. Hradec, začne v 9:45 hodin. Vyvrcholit by měl po páté hodině odpoledne.

NOHEJBAL – na sobotu 26. prosince nachystali turnaj trojic starých pánů v Deštné. Místní TJ Sokol ho pořádá ve velké tělocvičně od 12:30 hodin, kdy soutěž začne prezencí startujících. Startovné v IX. ročníku je 70,- Kč/1 hráč. Občerstvení zajištěno.

NEDĚLE 27. PROSINCE

LEDNÍ HOKEJ – Spolek ledního hokeje HC Střelci J. Hradec pořádá o vánočních prázdninách sérii čtyř turnajů. Druhým z nich je mini hokejová akce pro sedmileté děti (II. třída, jež v neděli 27. prosince začíná na ZS Jana Marka v J. Hradci v 8 hodin a potrvá přibližně do půl třetí.

TURISTIKA – ti, kdo nechtějí ležet doma u televize, mohou vyrazit se skauty z Junáku – Pětilisté růže na II. ročník „Střediskové výroční výpravy". Na trase čeká účastníky pár osvědčených her a soutěží, společné vaření. Sraz je v neděli 27. prosince v 9 hodin u Naxerovy lávky v parku pod gymplem v J. Hradci. Návrat bude někdy před třetí jodinou odpolední. V podvečer od 17 hodin se ještě uskuteční v SUD (za sportovní halou) promítání a beseda o XXIII. světovém jamboree, které se v létě konalo v Japonsku.

TURISTIKA – nejpozději v 9:30 hodin je v Třeboni vedle penziónu U Kapra (parkoviště za Hradeckou bránou u Zlaté stoky) sraz všech těch, kteří se rozhodnou v neděli 27. prosince vydat na nejlépe rodinný „Vánoční pochod s Hafíkem" a případně vezmou s sebou na pořádné vyvenčení i své psíky. Trasa měří přibližně 3,8 kilometru a na jejím konci by bylo příjemné posedět v restauraci Myslivna.

MALÁ KOPANÁ – v neděli 27. prosince pořádá TJ Sokol Deštná již XII. ročník „Vánočního poháru 2015" v malém fotbalu trojic. Turnaj ve velké tělocvičně bude zahájen srazem hráčů ve 12:30 hodin, o 30 minut začnou probíhat líté souboje. Občerstvení zajištěno! Startovné je 70 korun za osobu.

ATLETIKA – na neděli 27. prosince naplánoval SK K. Řečice závod smíšených dvojic „Okolo Čechova lesíku". Sraz běžkyň a běžců je na náměstí J. Hrubého v Kardašově Řečici, odkud klání, jež nese adjektiva povánoční, večerní a předsilvestrovské, bude v 16 hodin startovat.

PONDĚLÍ 28. PROSINCE

LEDNÍ HOKEJ – osm družstev třeťáků se představí v mini hokejovém turnaji o „Vánoční pohár", který se bude konat v pondělí 28. prosince od 8 hodin na ZS Jana Marka v J. Hradci. Pořádající SLH HC Střelci J. Hradec vyšlou do boje modrý a žlutý tým, dalšími účastníky jsou HC Kohouti Tábor modří, HC Motor Č. Budějovice, HC Slavoj Č. Krumlov, HC Orlíci Uničov, HC Kohouti Tábor bílí a HC Jiskra Humpolec. Slavnostní zakončení by mělo proběhnout přibližně okolo 16. hodiny.

HÁZENÁ – o doplnění družstva mini žactva se snaží Házená J. Hradec. Po odchodu části kádru do Slavoje Žirovnice je potřebné rozšířit základnu, proto se o vánočních prázdninách uskuteční pro děti akce, při níž si budou moci tento sport osahat a vyzkoušet. V pondělí 28. prosince může do Městské sportovní haly v J. Hradci přijít každý se zájmem o házenou, a to i stávající členové klubu. Otevřená tréninková jednotka proběhne dvakrát, a sice v 9:00 – 11:30 a 12:30 – 14:00 hodin. Koučovat ji bude trenérská dvojice Libor Loos – Karel Petržala.

KUŽELKY – třídenní závod na období mezi Vánoci a silvestrovským veselím připravila TJ Nová Včelnice. Na své herně uskuteční v termínu 28. až 30. prosince turnaj dvojic s názvem „Novoroční tandemy 2015". Každý den se bude házet od 17 do 22 hodin v disciplíně 100 hodů sdružených. Soutěže proběhnou ve třech kategoriích, a sice registrovaných, neregistrovaných – příchozích, smíšené (tj. muž + žena). Startovné za duo je 100.- Kč. „Zveme každého k nám na kuželnu na pohodové soutěžení ve svátečním času," vzkazuje za organizátory Jaromír Brus (brusjaromir@gmail.com, 602 565 225).

Roman Pišný.