Podle jedné z iniciátorek petice Martiny Havlíčkové mají Slavonice přibližně 2500 obyvatel, a to včetně kojenců a dětí, takže  podepsal téměř každý šestý občan.

„Předchozí podpisové akce se zúčastnili i turisté a výsledek byl přes 700 podpisů," uvedla Martina Havlíčková. Pokračovala, že obě petice vyjadřují nesouhlas občanů Evropské unie s rozhodnutím krajského úřadu povolit využívaní dopravní sítě pro kamionovou přepravu ve městě a krajině, kde tato dopravní síť nevyhovuje parametry.

A dramatické situace, které zažívají řidiči, i vážné dopravní nehody na trase ze Slavonic na Dačice jí dávají za pravdu.

„Zjišťovali jsme, proč došlo až k takové situaci, že na následky dopravní nehody zemřel občan Slavonic, že jsou poškozovány silnice nepřiměřeným zatížením a jsou ohrožováni žáci při cestě do i ze školy rychlou jízdou nejen kamionů. Za období, kdy se počalo jednat o otevření hraničního přechodu Slavonice – Fratres pro kamionovou přepravu, což je více než tři roky,  a pak od zkušebního otevření přechodu před více než rokem se Městský úřad ve Slavonicích nezabýval strategií pro vyřešení této situace a krajský úřad Jihočeského kraje připomínky od zástupců městské samosprávy neřešil," míní signatářka petice Martina Havlíčková.

Všichni nyní vyčkávají, až se po volbách krajský úřad ustálí a bude možné jednat.

Starosta Slavonic Josef Urban zdůrazňuje, že vedení města s krajem jedná. Ale věc má svůj rub i líc. „Na jedné straně skutečně původně silnice 3. třídy není na těžkou nákladní dopravu stavěná, ale na druhé straně nemůžeme zůstat bez obslužnosti. Vytěžené dřevo se jinak od nás neodveze. Takže my nechceme kamiony a zároveň potřebujeme podpořit ekonomiku. To znamená, že musíme najít kompromis. Především je třeba silnice vybavit tak, aby vydržely provoz, a to není možné udělat ze dne na den, ale může to trvat roky," vysvětluje starosta Josef Urban.