O hlasy voličů se tak budou nejen na Vysočině ucházet lidé, kteří se pravidelně účastní neonacistických pochodů a koncertů u nás i v Evropě. Někteří z nich jsou stíháni policií například za propagaci fašismu, ublížení na zdraví či výtržnictví.

Lídrem ve volbách za DS na Vysočině je Milan Hroch ze Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Hroch studuje VŠ polytechnickou v Jihlavě a je aktivním členem neregistrovaného neonacistického hnutí Národní odpor Vysočina (NOV).

Deníku se podařilo získat fotografii, na níž je Hroch zachycen při hajlování společně se svými soukmenovci. Jednoznačně tak dává svým voličům najevo, k jaké ideologii se ve skutečnosti hlásí. Snímek podle informací z antifašistického prostředí pochází z vánočního večírku NO Jihlava z loňského prosince. Hroch navíc patří mezi nejvýše postavené neonacisty v Česku a podle neověřených informací z okruhu antifašistů je právě on správcem webu NO v Česku.


Napadl fotografa

Na fotografii je zachycen další kandidát DS Marek Kadlec z Jihlavy. Pracuje jako dělník a policie se již o jeho osobu několikrát zajímala. Naposledy to bylo v souvislosti s napadením fotografa Hospodářských novin v Drážďanech.

„Myslím, že už byl obviněn,“ prozradil Deníku Ondřej Cakl, který u nás monitoruje pravicové radikály.

Na útoku se s Kadlecem podílel i jeho velký kamarád David Macků z Třebíče. Ten také hajluje na fotografii, ale není na kandidátní listině DS. Macků i Kadlec jsou známí svými výraznými tetováními. Macků má na pravé paži vytetovány dva hákové kříže. Na fotografii hajluje další kandidát do voleb Lukáš Bareš, řidič z Humpolce.

Předseda DS Tomáš Vandas ale namítá, že dnes je za neonacistu považován každý, kdo má kritický názor na vývoj společnosti, odmítá EU, imigranty a korupci.

„Chápu, že je potřeba skandalizovat naše kandidáty z obavy před rostoucí popularitou DS. Věnujte se raději vládnoucí mafii a jejím špinavým praktikám,“ vyjádřil se pro Deník předseda DS Tomáš Vandas.

Dalším známým neonacistou na kandidátce DS pro Vysočinu je Erik Sedláček z Ledče nad Sázavou. Ten na sebe výrazněji upozornil v loňském roce, kdy ohlásil, že neonacisté projdou židovským městem v Praze. To se neobešlo bez manévrů policie. Sedláčka navíc čeká soud v Havlíčkově Brodě, kvůli vydávání neonacistického časopisu na internetu s údajně protizákonným obsahem. Dalším příznivcem Národního odporu z volebního seznamu je devatenáctiletý Petr Beránek z Okrouhlice. Deník již před časem zveřejnil fotografii, na které hajluje.

Podle Cakla ale není Vysočina jediným krajem, kde na kandidátních listinách DS figurují neonacisté.

„Z celkových dvě stě kandidátů je prokazatelně 35 neonacistů,“ varuje Cakl. Všechny tyto informace vedou nejvyšší představitele státu k myšlence na rozpuštění Dělnické strany.

„Určitě se tím budeme zabývat,“ řekl Deníku ministr vnitra Ivan Langer.


Proti zákazu stran

Politolog Miroslav Mareš je sice zastáncem velké svobody projevu, sdružování a shromažďování po vzoru USA, proto je spíše proti zákazu stran z ideových důvodů, nicméně upozorňuje, že české právo zrušení stran umožňuje.

„Pokud by, se ukázalo, že DS poskytuje cíleně zázemí neonacistickým strukturám a vzniklo by tím reálné ohrožení demokratického režimu, může to být dle mého názoru důvod k rozpuštění strany,“ myslí si Mareš.

Pokud by ministerstvo vnitra chtělo podat podnět vládě na zrušení DS, musí to udělat až po volbách protože od vyhlášení voleb nelze podle našich zákonů zrušit žádnou stranu. O rozpuštění strany pak musí rozhodnout Nejvyšší správní soud.