Listiny se jmény svých kandidátů do komunálních voleb sice odevzdaly politické strany již minulý týden, ale neznamená to, že se boje o místa v zastupitelstvech měst a obcí musí všichni nutně utkat. Kandidátky teď totiž čekají na registraci u Českého statistického úřadu.

I to je podle tiskové mluvčí třeboňské radniceJitky Bednářovédůvod, proč pověřené úřady vyčkávají s jejich zveřejněním.

„Podle zákona do 11. srpna dochází k přezkoumání kandidátních listin, je dána možnost doplňovat další kandidáty na kandidátní listiny nebo měnit jejich pořadí. U nás je pouze přijímáme, dále odesíláme Českému statistickému úřadu, který správnost kandidátních listin prověřuje a vytváří databázi pro tiskovou podobu volebních lístků," vysvětlila tisková mluvčí a dodala, že lhůta pro vyškrtnutí kandidáta nebo zamítnutí registrace politické straně běží až do 23. srpna.

Pro úředníky to tak nyní představuje mravenčí práci. Aby veškeré listiny putovaly na statistický úřad pokud možno bez chyby, kontrolovali koncem týdne i ti jindřichohradečtí. „Některým kandidátům, třebaže jich nebylo mnoho, jsme ještě museli zavolat a požádat je o nějaké doplňující informace," říká mluvčí městaKarolína Průšová. Nejednalo se prý ale o žádné zásadní věci a v tomto okamžiku už jsou hradecké kandidátky na cestě do Českého statistického úřadu. „Jsou to většinou drobnosti, jako nejasnosti v titulech nebo třeba nečitelně napsané datum narození. Všechno ale musí sedět naprosto přesně," konstatovala mluvčí.