Zápis do Mateřské školy Dačice pro nový školní rok 2015/2016 se uskuteční v pondělí 20. dubna od 10 do 16 hodin na všech pracovištích v Dačicích. Pouze v místních částech v Bílkově a v Dolních Němčicích bude zápis zahájen o dvě hodiny později.
Starosta Dačic Karel Macků připustil, že vedení radnice si je vědomo toho, že celková kapacita mateřských škol zřizovaných městem je v tuto chvíli nedostačující. „V současném školním roce, bohužel, nebylo ze 166 přihlášených dětí přijato 57. Ve většině případů se jednalo o děti ve věku do tří let nebo o děti, jejichž maminka je s druhým sourozencem na mateřské dovolené," vysvětluje Karel Macků.
Pokračuje, že vedení města chce kapacitu rozšířit v rámci rekonstrukce Mateřské školy Za Lávkami, která by měla být realizována do podzimu příštího roku.
Při výběru dětí do dačické mateřinky se postupuje dle pravidel stanovených ředitelkou Mateřské školy Dačice Hanou Švarcovou. „Kromě kritérií, jako jsou věk, trvalý pobyt, četnost podání žádostí či délky denní docházky, budeme posuzovat i individuální situaci dítěte, to znamená sourozenecké vztahy či specifické vzdělávací potřeby," uvedla ředitelka školky.
Doplnila, že k předškolnímu vzdělávání se přednostně přijímají děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. U samotného zápisu je nutné předložit rodný list dítěte a doklad k ověření trvalého pobytu.