Učitelé rozdělení a odměňovaní ve třech stupních podle délky praxe, kvality práce i nadstandardního zapojení do chodu školy. To je ve zkratce nový kariérní řád, který již schválila vláda a začít by měl platit od září příštího roku.

Ministerstvo školství si od řádu mimo jiné slibuje i to, že učitele v budoucnu nezlákají jiné konkurenční nabídky a ve školách zůstanou i odborníci, kteří by se stávajícím platovým ohodnocením zamířili jinam.

Tak růžově ale situaci nevidí například v Obchodní akademii, Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Třeboni. „Přínos v tom nevidím. Finanční rozdíl zas tak velký není. Je pravda, že dva nebo pět tisíc nikdo nenajde na ulici, ale není to suma, která by někoho ve škole udržela," míní ředitel Petr Káninský. Podle něho je navíc špatně nastavené i samotné odstupňování kariéry. „Když řeknou, že kdo má teď víc než dva roky praxe, bude automaticky zařazen do druhého stupně, je to špatně. Řekněte někomu pár let před důchodem, kdo má třicet let praxe, že teď už je samostatný učitel, stejně jako někdo dva roky po škole," zmínil.

Pozitivně nevnímá novinku ani ředitelka Střední školy v Českých Velenicích Milena Elsterová, která již před časem absolvovala školení o kariérním řádu učitelů. „Tehdy tam vůbec nebyl zahrnutý kariérní řád pro ředitele a nenašla jsem o něm nic ani nyní. Pokud tam nebude, nejde to dle mého spustit," říká.

Navíc ani odstupňování odměňování není pro ni příliš přesvědčivé. „Otázkou je, zda je i toto dostatečné ocenění. Již nyní je problém, že učitelé odborných předmětů jsou důchodového věku a je obtížné je nahradit a přivést nové. To žádný kariérní řád nevyřeší. Když nastupují, jsou na tom pořád stejně," upozornila.

Učitelé, kteří dosáhnou třetího, tedy nejvyššího stupně kariérního řádu, by si měli polepšit o pět tisíc korun. Ti, kteří budou v prvních dvou letech pomáhat nováčkům, mají navíc dostat tři tisíce korun. Vše ale nejdřív musí schválit parlament a podepsat prezident.