Hurá na sníh

Již před 13. hodinou, na kdy organizátoři naplánovali zahájení, se ke sjezdovce sjížděla auta plná milovníků zimních radovánek a parkoviště pod kopcem se brzy zcela zaplnilo. Po překonání bahnité cesty od automobilu k vleku mohl všem natěšeným lyžařům spadnout kámen ze srdce. Čekala na ně perfektně upravená sjezdovka, na které i přes vysoké teploty z posledního týdne leží místy až několik desítek centimetrů sněhu.

„Řekl bych, že letošní sezóna je pro nás jednou z těch lepších," pochvaloval si provozovatel hradišťské sjezdovky Michal Hána. Na Hradišti se lyžuje od 14. prosince. „Jestli ještě zase trochu přimrzne, tak by se dalo jezdit dál. Hlavně aby lidi měli ještě chuť. My bychom se mohli pokusit dosáhnout 100 dnů lyžovačky, i když i 90 je na naše podmínky hodně dobré," uvažuje Hána.

Spokojení lyžaři

Jeho obavy o to, že by s blížícím se jarem mohl zájem návštěvníků opadnout, ale přicházející davy jednoznačně rozptylují. „My jsme tady moc spokojení, jezdíme sem, co to jde," říká Milada Soukupová, která je až z Nymburka. „Je pravda, že do Krkonoš to od nás máme blíž," směje se, „ale tady v Kunějově jsme si pořídili chalupu, tak raději jezdíme na lyže sem." Jak dodává, na rozdíl od krkonošských středisek je právě tady všechno takové domácké a příjemné. „Je tady moc milá obsluha, ne jako v Krkonoších, kde se tváří, jako byste jim byli na obtíž. K tomu i ceny jsou více než přijatelné, takže si myslím, že je to ideální místo i pro rodiny s dětmi tady z okolí. Sama bych si nemohla týden v Krkonoších dovolit," uzavírá.

Masky všude kolem

Mezitím dorazilo na sjezdovku několik desítek lyžařů v nejrůznějších maskách ve všech věkových kategoriích. Další desítky pěších diváků, kteří se nahromadili jednak na dojezdu pod sjezdovkou, ale obsadili i místa před hospůdkou a okolo vleku, tak mohly obdivovat šmouly, vodníky, čertíky a čarodějky, jak i přes často objemné kostýmy bravurně sjíždějí z kopce dolů.

Mezi maskami jste ale mohli potkat také ozbrojenou vojandu, kominíka, jednoho vazebně stíhaného poslance nebo fešnou dámu, u níž jste při bližším ohledání zaregistrovali strniště na bradě a poněkud hranaté tvary určitých partií. Nepřehlédnutelný byl také malý pirát Adam, kterému nechyběl ani papoušek na rameni. „Jsem pirát, tak mám papouška. Akorát nám trochu padá," odhalil drobný nedostatek malý lyžař, ale dodal, že i tak se mu tady lyžuje dobře.

Slalom

Po pár zahřívacích jízdách vyhlásili organizátoři slalomový závod masek, ve kterém se v kategorii do sedmi, ale i v kategorii starších, vedlo nejlépe děvčatům. Mezi těmi mladšími zvítězila včelka Adélka, v té druhé Katka Bednářová, která se přestrojila za papírového draka a možná i díky tomu se jí mezi brankami létalo tak dobře. „Lyžuje se mi tady dneska super," komentovala nadšeně své jízdy. To, že i přes podmračené počasí bylo lyžování v Hradišti skvělé, potvrdil i jeden z vodníků Luděk. „Jezdím sem každý pátek i sobotu a je to vždycky parádní," nechal se slyšet.

Deštivý závěr s úsměvem

Sobotní lyžování si všichni užili a nic na dobré náladě jim nepokazil ani déšť, který se spustil chvíli před koncem závodů. Závěrečné vyhlašování výsledků tak bylo sice trochu promočenější, než by si všichni přáli a než by třeba i čekali vzhledem k tomu, že se někteří chvílemi nevyhnuli přímému kontaktu s mokrým sněhem.

Nejlepší maskou v dětské kategorii byl vyhlášen právě malý pirát Adam, mezi dospělými pak dáma v pánském provedení a zvláštní cenu si odnesli malí modří šmoulíci Matyáš, Rozárka, Sofie a Adam. Závěrečný boj o lízátka pak byl už jen sladkou tečkou za jedním pošmourným sobotním odpolednem, které ale prozářilo nadšení účastníků i pořadatelů maškarního na lyžích.