Ředitel krajského pracoviště úřadu uvažoval o jeho zrušení v horizontu dvou let. Nyní je jasné, že se celý proces o rok uspíší a od října již veškerou agendu tohoto úřadu převezme pracoviště v Jindřichově Hradci.

„Je to pro nás velké zklamání," komentoval informaci o definitivním zrušení katastru v Třeboni tamní místostarosta Zdeněk Mráz, jenž byl jedním z iniciátorů otevřeného dopisu, který představitelé měst na Třeboňsku loni zaslali na Katastrální úřad pro Jihočeský kraj.

„Sepsali jsme tehdy zcela racionální důvody, proč by mělo být toto pracoviště zachováno, ale bohužel jsme neuspěli," konstatoval místostarosta, podle kterého tento krok ukazuje na další vzdalování státní správy od občanů.

S tímto názorem se ztotožňuje i starosta Českých Velenic Jaromír Slíva. „Jako občan i jako starosta, který za občany vystupuje, na tom nic pozitivního nevidím. Přináší to to, co rušení různých jiných úřadů. Co mělo sloužit občanům, jim sloužit přestává," řekl a dodal, že navíc obyvatelé Českých Velenic, které se nacházejí na samém okraji regionu, tak budou muset dojíždět kvůli vyřizování agendy i šest desítek kilometrů.

„Samozřejmě chápeme, že je to nepříjemné, ale toto opatření souvisí s dlouhodobým trendem snižování nákladů," uvedl ředitel Krajského katastru pro Jihočeský kraj Jiří Vrána s tím, že navíc ze statistik vyplývá, že počet vlastních jednání přímo na úřadu je poměrně malý a dlouhodobě  klesá.

Co bude se samotnou budovou, v níž třeboňský katastr dosud sídlí, není zatím jasné.

„O majetek nejspíš požádá město Třeboň, ale zatím je to v jednání, shromažďujeme podklady a budeme čekat na vyjádření vlády," upřesnil Jiří Vrána. Většina zaměstnanců třeboňského úřadu přejde na pobočku do Jindřichova Hradce, jedna pracovnice do Českých Budějovic.

Petra Jouzová