Zastupitelstvo Chlumu definitivně schválilo, že zdejší alej bude obnovena a stávající lípy nahradí  hlohy.
„Je pravda, že zastupitelé obdrželi několik desítek podpisů od občanů, kteří s výměnou lipové aleje nesouhlasí, někdo dokonce podal podnět k prošetření celé věci na Českou inspekci životního prostředí," informoval starosta Chlumu u Třeboně Jiří Hájek s tím, že inspekce již šetření provedla a neshledala žádná pochybení v postupu radnice.

„Jsem vlastně rád, že se tato problematika dostala na tuto úroveň a inspekce dospěla k názoru, že z naší strany je vše v pořádku," uvedl starosta s tím, že městys odstraňuje stromy pouze z míst, kde byl shledán nevhodný způsob jejich ošetření, což je v tomto případě jejich pravidelné seřezávání.
Na přelomu října a listopadu se tedy v Chlumu začne kácet.

„Dojde k postupnému pokácení a sešťepkování lip a ihned se začne s osazováním nových stromů," pokračoval. Všechny nové stromy sice nebudou přímo na místě těch původních, ale stromořadí bude i tak obnoveno v celé délce. Namísto lip budou vysazeny hlohy. „Někteří občané s tímto druhem stromu nesouhlasí, ale nelze vyhovět všem. Doufám, že se časem alej všem zalíbí stejně, jako ta lipová," uzavřel starosta.

Petra Jouzová