„To je dramatický nárůst vzestupného trendu oproti loňsku, kdy za celý rok stejný benefit využilo jen o 10 tisíc klientů více," upozornil tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Na Jindřichohradecku se za poslední půlrok o příspěvek na očkování přihlásilo 1365 lidí, což je druhé nejvyšší číslo v Jihočeském kraji. Zatímco v celých jižních Čechách již hygienici evidují od začátku roku 39 onemocnění klíšťovou encefalitidou, Jindřichohradecko je dosud bez nákazy. „V uplynulém týdnu přibylo celkem sedm nových případů onemocnění. Nejvíce potvrzených případů evidují v okrese Český Krumlov, na Táborsku a v okrese Strakonice. Žádný případ onemocnění klíšťovou encefalitidou se zatím neobjevil na Jindřichohradecku," informovala ředitelka krajské hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Zájem o očkování potvrzují i praktičtí lékaři. „Rodiče na to myslí, my je upozorňujeme a myslím, že opravdu zájem roste. Menší děti jsou více proočkované, než ty starší. Dříve se tolik neočkovalo," zmínila dětská lékařka z Dačic Tamara Hejlová. Své děti nechává očkovat i Jana Petrů z Jindřichova Hradce. „Chodíme hodně do lesa a z nemoci máme strach," říká.

Petra Lejtnarová