Zda provozovatel areál opustí, ale není stále jasné. Výpověď z nájmu totiž zpochybňuje a trvá na požadavcích, které radnici předal v červnu. Chce například uhrazení všech nákladů spojeným s ukončením činnosti ve špitále a náhradu vzniklé škody ve výši 30 milionů korun.

„Myslíme si, že je výpověď neoprávněná. Uzavření interny bylo v důsledku nedostatku lékařů a ti chybí všude. Nicméně jsme ochotní se dohodnout,“ vzkazuje vlastník společnosti PP Hospitals Tomáš Tvarůžek.

Podle jeho slov ale nedostali od města na požadavky odpověď. Upozornil také na to, že je nutné se dohodnout na přebrání pacientů a personálu.

„Opět nás kontaktovali dopisem s tím, že trvají na svých požadavcích z června. Jinak se nic nezměnilo. Pouze připravujeme žalobu pro případ, že by areál nechtěli v termínu předat,“ informoval o současné situaci starosta Dačic Rudolf Hájek.

Situace v nemocnici nenechává klidné ani občany Dačic. Svědčí o tom i jejich hojná účast na zasedáních zastupitelstva a příspěvky na diskuzním fóru na webu města.

„Jak je možné, že město podepsalo s PP Hospitals tak neprofesionální a nevýhodnou smlouvu. Kdyby byla smlouva v zájmu města, nemohla by PPH dělat to, co nyní předvádí,“ zlobí se například diskutující podepsaný jako Jiří Dvořáček.

Určitý klid zbraní zatím hlásí opoziční zastupitel Pavel Antonů. Podle něj všichni vyčkávají na konec října, jestli PP Hospitals nemocnici opustí, a na případné právní kroky, které vedení radnice přislíbilo.

Zatím není jasno ani o dalším působení Nadačního fondu Nemocnice Dačice. Do něj přispívaly obce a města, jejichž občané služeb zdravotnického zařízení využívali. Za vybrané prostředky pak nakoupil fond přístroje, které pak nemocnici pronajímal. „Naposledy jsme se sešli v červnu a dohodli jsme se, že se rozmyslíme, zda budeme pokračovat dál. Zdá se, že existence fondu přestává mít význam,“ uvedl předseda správní rady fondu Jaroslav Zuzák.

Podle jeho slov nechtějí obce do fondu přispívat, a to hlavně kvůli nejasné budoucnosti nemocnice. Správní rada, která se opět sejde v prosinci, pravděpodobně osloví starosty jednotlivých měst a obcí. Pokud nebudou chtít do fondu přispívat, je možné, že činnost nadačního fondu na konci roku skončí.

Vše o vývoji kauzy dačické nemocnice najdete v souvisejících článcích.