Sdělil to tajemník úřadu Karel Přibyl. „Tentokrát snad poprvé se nikdo z těch, kteří k nám přivezli sečtené hlasy, nemusel vracet zpátky kvůli vyhotovení nového zápisu nebo špatným podpisům,“ uvedl.

Podle jeho slov byly už dvě hodiny po uzavření volebních místností, tedy v 16 hodin, zpracované výsledky z 99 z hradeckých 104 okrsků. „Poslední byl městský okrsek s číslem dva, který je největší, byť v něm jsou započítané stovky lidí z úřední ohlašovny, kteří nechodí volit. Jejich výsledky byly hotové jako poslední z naší gesce, a to v 17.10,“ řekl tajemník. Poslední spočítaný z celého jindřichohradeckého okresu byl potom Staňkov.

Volby. Ilustrační foto.
Otřes i osvěžení politické scény. Jihočeši hodnotí výsledky voleb

Zajímavostí je, že až na jeden jediný sčítá všech třicet okrsků v Jindřichově Hradci a místních částech volební výsledky pomocí výpočetní techniky. „Jediným okrskem, kde ještě pracují ručně, je Matná. Důvodem k tomu je fakt, že v této místní části máme jen několik desítek voličů, takže tamní komise to má v ruce velmi rychle sečtené,“ vysvětlil Karel Přibyl.

Volby. Ilustrační foto.
Otřes i osvěžení politické scény. Jihočeši hodnotí výsledky voleb

Výrazný problém tentokrát nebyl ani s neplatnými hlasy. „V některých okrscích jsme měli dokonce sto procent platných hlasů. Tu a tam se někde přihodilo, že někdo vhodil svůj lístek v obálce, ve které se lístky doručovaly, místo v té úřední, ale když už se to stalo, byl to tak jeden člověk na okrsek,“ řekl tajemník.