Na některých místech bylo zřejmé, že občané po změně příliš nevolají. Vítězství zaznamenali současní sociálně demokratičtí starostové v Jindřichově Hradci a Českých Velenicích Stanislav Mrvka a Jaromír Slíva.V obou případech si kandidátky, v jejichž čele stáli, připsaly na své konto více než 40 procent hlasů, nicméně v Českých Velenicích není výsledek tak jednoznačný, neboť zde ČSSD získala sedm mandátů, stejně jako druhé sdružení Pro Velenice.

Obsazení radnice se naproti tomu nejspíše změní v Dačicích a Třeboni. V lázeňském městě zvítězila ODS pod vedením někdejšího starosty Jana Váni, zatímco v Dačicích si zuby na křeslo starosty může brousit křesťanský demokrat Karel Macků. Ve Slavonicích tradičně zvítězila KSČM, tentokrát ovšem s novým lídrem Karlem Pavlů.

Jindřichův Hradec
Sociální demokraté získali více než 40 procent hlasů, což jim vyneslo neuvěřitelných 13 křesel v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. Jen pro porovnání: druhá SNK – ED má v zastupitelstvu pouze tři místa a stejně jsou na tom i třetí komunisté.To zajistilo týmu současného starosty Stanislava Mrvky, který sociální demokraty do voleb vedl, neotřesitelnou pozici absolutního vítěze, což se pravděpodobně odrazí i v povolebních koaličních vyjednáváních. ČSSD si zkrátka může vybírat a sama toho nemusí celkem moc nabízet. Je více než pravděpodobné, že obsadí jak posty starosty, tak i obou místostarostů. Otázkou je, kolik pustí na radnici radních z jiných politických uskupení. Že sociální demokraté určitě nebudou muset chodit s poníženým prosíkem o podporu, je jasné i z první reakce lídra Stanislava Mrvky.

„Počkáme, co nám kdo nabídne," komentoval rozložení sil v nočních hodinách, těsně po zveřejnění konečného výsledku. Zároveň si prý ale uvědomuje obrovskou tíhu zodpovědnosti, kterou masivní podporou programu ČSSD uložili voliči na jeho bedra. „Je to velký závazek, až mě z toho mrazí. Máme třináct křesel v zastupitelstvu. Musím především poděkovat všem, kteří nám dali hlas."

Podle někdejšího starosty Karla Matouška by však sociální demokraté měli i přes své nesporné vítězství postupovat při sestavování koalice s určitou obezřetností. „Podle mých zkušeností by například nebylo dobré se opírat jen o většinu jednoho hlasu. Starosta tak sice zvolit jde, ale může to přinést problémy při pozdějším prosazování některých cílů," varuje Karel Matoušek

Třeboň
V Třeboni se vítězové rekrutují ze zcela opačné části politického spektra. Voliči zde dali jasně najevo svou přízeň ODS a Janu Váňovi, který si funkci starosty již v minulosti vyzkoušel. A vypadá to, že se do ní letos může po čtyřech letech  vrátit. Nicméně jeho strana nezvítězila s takovým přehledem, jako tomu je u jindřichohradecké ČSSD. Získala jen něco málo přes 20 procent a druzí křesťanští demokraté mají jen o zhruba pět procent méně.

To znamená, že Třeboň čekají složitá vyjednávání. Že by se křesťanští a občanští demokraté spojili do velké koalice, není příliš pravděpodobné, ačkoliv tu taková alternativa také je. Za vlády KDU – ČSL v minulém volebním období totiž byla ODS v opozici a proti některým krokům radnice se poměrně jasně vymezovala. Přesto zástupci obou nejsilnějších stran vidí výsledky voleb optimisticky. „Myslím si, že se projevila naše čtyřletá opoziční práce. Ať to s koaličním vyjednáváním dopadne, jak to dopadne, pro nás je výsledek voleb velkým zadostiučiněním," komentoval lídr občanských demokratů Jan Váňa.

Podle Antonína Doležala, který vede kandidátku KDU – ČSL, tedy dosavadní vládnoucí strany v Třeboni, jsou pro ně výsledky i tak úspěchem. „Na jedné straně to úspěch je. Samozřejmě je překvapení, že vyhrála ODS. Původní odhady byly jiné. My však musíme ctít výsledek,  a to, co si lidé zvolili," říká.

ČSSD, která je jedním z členů poslední koalice a v Třeboni ji vede dosavadní místostarosta Zdeněk Mráz, obhájila čtyři zastupitelská křesla. „Jako koalice, která nyní tady působí, máme představu, že bychom mohli domluvit potřebný počet hlasů k povolebnímu jednání," říká.

Dačice
K obrácené situaci došlo v Dačicích, kde na rozdíl od Třeboně, vystřídali naopak křesťanští demokraté ty občanské, kteří se propadli až na čtvrté místo. Vítězná KDU – ČSL získala přes 23 procent hlasů a zároveň šest křesel v městském zastupitelstvu. Polepšila si o tři mandáty a je nyní otázkou, koho si přibere do koalice. Lídr kandidátky Karel Macků je toho názoru, že dohoda snad nebude velkým problémem. „Problémy Dačic jsou pro všechny stejné, což ukazují i volební programy jednotlivých stran, které se prolínají," uvedl s tím, že zatím domlouvají schůzky se všemi subjekty, které se do zastupitelstva dostaly.

„Uvidíme, na čem budeme schopni se domluvit," dodal Karel Macků.

Protože v Dačicích přibyly volební subjekty, hlasy voličů se více roztříštily a řada stran si s počtem míst v zastupitelstvu pohoršila, a to i kvůli úspěšnému vstupu nováčka komunálních voleb dačického ANO 2011. Tomu připadnou tři křesla. Bude mít stejně jako ODS, která o dva mandáty přišla. O dva zastupitele méně bude mít i Změna pro Dačice, které zůstane jen jedno křeslo. Pohoršili si o jeden mandát i Moravané a sociální demokraté. Na svých třech postech zůstali komunisté a jeden mandát má stále SNK – ED.

Do zastupitelstva se nedostal Úsvit přímé demokracie, TOP 09 a nezávislý kandidát Jiří Stejskal.

Lídr dačických občanských demokratů Richard Tůma v neděli odpoledne přiznal, že již před volbami věděli, na čem jsou. „Se třemi mandáty jsme počítali. Volební výsledky se hodně rozmělnily tím, že bylo jedenáct stran. Máme jasnou představu o koalici s KDU – ČSL, která má silný mandát a v Dačicích funguje již řadu let. Jsme na to připraveni a je otázka, kdo by koalici ještě doplnil. Nyní jsou na tahu lidovci," naznačil před jednáním strany Richard Tůma.

Doplnil, že z personálního hlediska je nyní podoba dačického zastupitelstva dobře namíchaná. ODS by v případě koalice s KDU – ČSL měla představu dvou míst v radě a je připravena i na možnou uvolněnou pozici.

Vstup do komunální politiky považuje lídr ANO 2011 František Tichánek za úspěšný. „Vznikli jsme teprve na jaře a jsme spokojeni. Zatím si necháváme volný víkend a uvidíme, s kým bude chtít jít KDU – ČSL. Dostali jsme důvěru a nebráníme se zodpovědnosti," uvedl.