Kruhový objezd je již ve velmi špatném stavu, kromě vyjetých kolejí z něho také při průjezdu zejména větších automobilů mohou odlétat vyviklané dlažební kostky a jak upozornil místostarosta Zdeněk Mráz, hrozí v takovém případě i zranění chodců či cyklistů. „Na opravu čekáme již čtyři roky, ale vždy se zatím našly důvody, proč byla odložena,“ zmínil.

Rekonstrukce v režii Ředitelství silnic a dálnic má začít v pondělí 31. července a potrvá do 2. září. Víc než měsíc tak budou muset řidiči využívat objízdnou trasu, která zejména pro nákladní vozidla bude znamenat velkou zajížďku.

Starostka města Třeboně Terezie Jenisová a Jan Syllaba, ředitel pobočky České Budějovice PORR a.s., kteří podepsali smlouvu o rekonstrukci bývalé radnice.
Přestavba staré radnice na školu začne v září


Jak uvedla tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová, silnice bude v úseku okružní křižovatky zcela uzavřena. "Pro osobní automobily bude po dobu opravy sloužit provizorní panelová vozovka vedoucí po okraji parkoviště u supermarketu Penny a provoz zde bude řídit semafor," upozornila. Bez náhrady budou zrušeny autobusové zastávky pro místní veřejnou dopravu a pro linky 340300, 340340, 340350 v Táboritské ulici.

Komplikovanější bude situace pro vozidla nad 3,5 tuny. Jejich objízdná trasa bude vedena z Českých Budějovic a Jindřichova Hradce přes Veselí nad Lužnicí, z Lišova pak přes Lomnici nad Lužnicí. Řidiči jedoucí do Nových Hradů pak budou odkláněni ve směru od Českých Budějovic za Štěpánovicemi přes Libín do Domanína a dále přes Třeboň a Šalmanovice do Nových Hradů. V opačném směru pak bude provoz veden ze Šalmanovic přes Suchdol nad Lužnicí, Třeboň a Lomnici nad Lužnicí.

Sportovní hala v Jindřichově Hradci.
Opravy střechy haly jsou na spadnutí


Nadšení z této situace sice většinou řidiči nejsou, ale například Jiří Matoušek, který přes Třeboň jezdí pravidelně, opravu vítá. „Bude to sice náročné, pro nás s velkými auty to bude zdržení, ale ten kruháč je fakt v hrozném stavu. Jestli se to tam pak zlepší, tak ať to opraví,“ podotkl.

Na dopravní komplikace nejen v Třeboni, ale i na objízdných trasách i tam, kudy by vozidla jezdit při objíždění Třeboně neměla, se chystají i policisté. Jak informovala mluvčí Hana Millerová, po celou dobu uzavírky počítají policisté se zvýšeným počtem kontrol provozu, aby byly dodržovány stanovené objízdné trasy. "Prosíme řidiče o ohleduplnost, opatrnost a toleranci a dodržování pravidel silničního provozu," upozornila.