Od loňského roku jsou Krýzovy jesličky, největší lidový mechanický betlém zapsaný v Guinnessově knize rekordů, v péči konzervátorů a restaurátorů. Ti nyní odhalili, že původní vzhled betlému byl odlišný od toho, jak jej návštěvníci Muzea Jindřichohradecka znají.

Mluvčí muzea Marie Hazuková informovala, že originální uspořádání scenérií bylo jiné a lišila se také barevnost a zdobení figurek. Jesličky tak nyní dostanou znovu svoji původní podobu. Odborníci totiž zjistili, že současné rozložení betlému, jak jej rozestavili pracovníci muzea před 50 lety při stěhování do patra, neodpovídá původnímu stavu. "Chtějí proto podle dobových fotografií vrátit jesličkám původní podobu, jak je před 100 lety uspořádal jejich autor Tomáš Krýza," pokračovala Marie Hazuková.

Jak upozornil konzervátor muzea Luděk Fiala, bude podle toho nutné upravit také převody, protože scenérie se různě přemístí a převody by tomu neodpovídaly. Některé původní díly konstrukce a mechanismu se kvůli špatnému stavu budou muset nahradit novými.

Výtvarnice a restaurátorka Zdena Skořepová ubezpečila, že návštěvníci se staronovým uspořádáním rozhodně o nic nepřijdou. „Naopak se do jesliček vrátí scény, které byly kvůli špatnému stavu v depozitáři,“ vysvětlila. Některé figurky byly natolik zničené od molů a dalšího hmyzu, že je pohromadě už držel jen lak a barva. „Navíc po odhalení horní vrstvy barvy jsme zjistili, že původní zdobení figurek je mnohem barevnější a propracovanější. Předchozí zásahy jesličkám opravdu příliš neprospěly, protože se dělaly jen narychlo a za provozu,“ doplnila.
Etnografka muzea Alexandra Zvonařová dodala, že při renovaci jesliček se jednoznačně ukazuje, že pro jejich záchranu už byl nejvyšší čas. „Nyní je obnovena zhruba jedna pětina celého monumentálního díla, oprava potrvá ještě nejméně tři roky,“ uvedla.

Unikátní pohled do zákulisí mechanismu Krýzových jesliček v Jindřichově Hradci.
OBRAZEM: Po půl století rozebrali Krýzovy jesličky až "na kost"

Hlavním důvodem kompletní renovace je fakt, že největší klenot Muzea Jindřichohradecka, který punčochářský mistr Tomáš Krýza tvořil přes 60 let, napadl dřevokazný hmyz. Restaurátorský zásah tak pomůže zachovat jesličky pro budoucí generace.

Veškeré práce na opravě betlému se odehrávají za plného provozu a návštěvníci tak mají jedinečnou možnost nahlédnout pod ruce restaurátorů.

Jak uvedla mluvčí Muzea Jindřichohradecka Marie Hazuková, protože na konci května uplyne 100 let od úmrtí Tomáše Krýzy, chystá muzeum pro návštěvníky speciální komentované prohlídky o jejich renovaci.

Vysvětlila, že konstrukci jesliček a jejich převody opravují mechanici muzea, kteří mají se složitým mechanismem letité zkušenosti. „Tomáš Krýza totiž při stavbě betlému využíval doslova vše, co doma našel – špulky od nití či váleček na nudle,“ zmínila s tím, že figurky pak renovují externí restaurátorky. Také díky tomu přijdou práce během prvních dvou let na statisíce korun, celková externí zakázka by jinak stála minimálně tři miliony korun. „Před zahájením prací jsme stáli před volbou, zda zadat renovaci Krýzových jesliček externí firmě, ale to by znamenalo, že by se jesličky musely na několik let úplně uzavřít pro veřejnost. Proto jsme volili možnost opravy za pomoci mechaniků muzea s externími subdodávkami, což je i výrazně levnější,“ uvedl ředitel Muzea Jindřichohradecka Jaroslav Pikal. Opravu jesliček také podpořil grant Jihočeského kraje.

Etnografka Muzea Jindřichohradecká Alexandra Zvonařová u rozebrané ústřední scény betlému a s figurkami.
Krýzovy jesličky se po půl století opravují

Také další akce muzea připomenou jedinečný odkaz punčochářského mistra Tomáše Krýzy. Stoleté výročí tvůrce velkolepého betlému, který se skládá z téměř 1400 částí, z toho 134 je pohyblivých a zabírá plochu téměř 60 metrů čtverečních, připomene řada akcí.

15. listopadu začíná výstava Jihočeské betlémy, při níž budou moci návštěvníci v jezuitském semináři spatřit jesličky jihočeských tvůrců z depozitářů muzea. Letos se po pěti letech od 24. listopadu do 30. prosince opět uskuteční soutěžní řezbářská výstava O nožík Tomáše Krýzy a Jindřichův Hradec se v závěru listopadu stane dějištěm celosvětového setkání betlemářů – konference Betlémy stále živé. Sezona pak vyvrcholí o prvním adventním víkendu 1. a 2. prosince třetím ročníkem festivalu betlémů Jindřichohradecké JINoHRÁtky aneb Dejte děti do jeslí.