Že může z lásky k českému jazyku vzniknout unikátní historická kuchařka, dokazuje nová publikace Sabiny Langerové Žahúři v Jindřichově Hradci.„Prvotní nápad vznikl díky tomu, že často chodíme k paní Ivaně Krejčové, která vaří tato úžasná jídla s ještě krásnějšími staročeskými názvy. A protože mě zajímá spíše ta lingvistická stránka a historie Jindřichova Hradce vůbec, začala jsem pátrat v archivech a dávat dohromady podklady," líčí autorka.

V knize tedy nenajdeme pouze recepty, ale také jejich historii a původ jejich názvů. Sabina Langerová přidala i historii stravování na Jindřichohradecku, zmiňuje i cechy v Jindřichově Hradci. „Práce mi zabraly v podstatě dva roky a v šuplíku vše neskončilo hlavně díky návrhu herce našeho divadla a výborného grafika Tomáše Kadlece, že by knihu ilustroval. Pak už mi bylo téměř jasné, že ji vydáme," uzavřela.

Petra Jouzová