A až téměř v závěru se již podruhé projednávala budoucnost Městského kulturního střediska (MěKS), respektive návrh na zrušení této příspěvkové organizace. Vše odstartovali v červnu radní města, kteří navrhli odvolání ředitele MěKS a zároveň nadnesli, aby středisko přešlo přímo pod křídla odboru kultury.

Návrh na zrušení střediska prošel podle slov starosty Dačic Karla Macků šestnácti hlasy. V září na zastupitelstvu záměr o jeden hlas nebyl schválený. „Podařilo se nám přesvědčit i část opozice a hlavně jsme doplnili informace o tom, jak se bude realizovat samotné zrušení příspěvkové organizace včetně personálních záležitostí a harmonogramu," uvedl starosta.

Termín úplného zániku organizace se posunul z konce letošního roku na 31. březen 2016, aby se dalo vše vyřešit. „K 31. březnu organizace definitivně skončí a na odboru kultury vznikne oddělení, pod které přejde. Předpokládá se, že likvidací příspěvkové organizace přejdou její zaměstnanci pod zřizovatele, dál se budou starat o kulturní činnost a na místo vedoucího oddělení se vypíše výběrové řízení," doplnil starosta.

Zastupitelé mimo jiné schvalovali i granty na nadcházející dvouleté období. Jednak se jednalo o poskytování pečovatelské služby na roky 2016 až 2017, do kterého se přihlásila společnost Ledax. Ta již v Dačicích služby provozuje. „Na každou korunu, kterou Ledaxu zaplatí za poskytnutí služby klient, město přidá padesát haléřů. Jde o to, abychom Ledax motivovali k rozšiřování služeb, a to nejenom mezi klienty v pečovatelském domě, ale i mezi dalšími občany města," poznamenal starosta Karel Macků.

Město v rozpočtu vyčlenilo na tento grant 680 tisíc korun na rok, Ledax však žádal o něco nižší částku.

Rovněž „Grant harm reduction zneužívání návykových látek" na další dva roky zastupitelé odsouhlasili. Ucházela se o něj, tak jako v předchozím období, jihlavská oblastní charita. Podle starosty je grant postavený tak, aby město mohlo vyúčtovávat peníze za konkrétní úkony.
„Charita nám předkládá pravidelně zprávu, s kolika drogově závislými komunikovali, kolik jich přesvědčili, aby se dali na léčbu, aby šli na testy na HIV nebo žloutenku typu C, kolik vyměnili balíčků se stříkačkou a podobně. A podle toho je vyúčtováváme, aby byla jistota, že jdou peníze na konkrétní věci," vysvětluje starosta. Podle něj je sice na jedné straně důležitá represe, kdy se policie ve spolupráci se strážníky snaží zastavit dealery drog, ale ta vše nevyřeší a proto je důležitá rovněž prevence.

Vždyť právě v listopadu uplynou čtyři roky od děsivé noci, kdy byly Dačice svědkem vraždy mezi narkomany.
Třetí grant, který zastupitelé odsouhlasili, se týká šatníku, jenž v Dačicích provozuje rovněž jihlavská charita.