Jak informovala tisková mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů, z pohledu hasičů byla noc naprosto klidná. "Hasiči řešili přibližně deset spadlých stromů, a to hlavně na Jindřichohradecku. Nebyly hlášeny žádné škody ani zranění," uvedla.

Popadané stromy ale byly příčinou výpadků elektřiny. Podle tiskového mluvčí E.ONu Vladimíra Váchy, v úterý večer byly hlášeny čtyři poruchy na linkách vysokého napětí, z toho byly tři na Jindřichohradecku. "Teď ráno jsou tam ještě dvě poruchy, které trvají a na kterých se teď aktuálně pracuje," doplnil a upřesnil, že jeden výpadek je u Nové Bystřice na odbočce na Dolní Pěnou, druhá pak u Jarošova nad Nežárkou. Podle Vladimíra Váchy se jedná o několik objektů v těchto lokalitách. "Obě poruchy by měly být během dopoledne odstraněné," dodal.

Ilustrační foto.
Nad Jindřichohradeckem se přehnala bouřka s krupobitím

Právě v Jarošově nad Nežárkou došlo podle tamního starosty Bohumila Roda k výpadku proudu již v úterý večer a ještě stále porucha trvá. "Zasáhlo to místní části Lovětín, Nekrasín a včelnickou část Pýchov," vyjmenoval a dodal, že jarošovští hasiči poskytovali elektrocentrálu místní soukromé farmě v Lovětíně, aby bylo možné ráno podojit krávy. Kromě toho jarošovští hasiči zasahovali také u Nekrasína, kde byly popadané stromy, a také v Lovětíně, kda spadla velká vrba.

"Materiální škody jsou jen v Nekrasíně, kde padl kus větve na kolník," vypověděl starosta.
Hasiči neřešili ale jen následky výpadku proudu v Lovětíně. Téměř dvě hodiny čerpali profesionální hasiči z jindřichohradecké jednotky vodu ze zatopeného sklepa v Otíně. V Dolní Pěně zasahovali u spadlého stromu. "Ten blokoval celou silnici, hasiči ho rozřezali a ze silnice odklidili," popsala Vendula Matějů.

Léto, jak má být. Se vším všudy.
Už jen přeháňky a příjemné teplo