„Museli jsme odložit naplánované operace. Ale jinak pacienti újmu nepocítili. Máme v areálu náhradní zdroj vody, takže jsme z něj zásobovali horní část areálu. Některá oddělení jsme vybavili balenou vodou,“ vysvětlil předseda představenstva společnosti Nemocnice Jindřichův Hradec Jan Mlčák, jak si poradili s nepříjemnou situací.

Náhradní řešení

„Museli jsme změnit výrobní program, protože tlak vody byl příliš nízký. Měli jsme vyrábět sirupy, ale tam je potřeba vratné lahve vymývat. Protože tlak vody na to nestačil, přešli jsme na výrobu lihovin, na které používáme nové nevratné lahve,“ uvedl spolumajitel společnosti Fruko–Schulz Josef Nejedlý. Úprava linky na lihoviny jim však trvala dvě hodiny, takže se jim denní výkon snížil o 15 tisíc lahví, což znamená podle Nejedlého ztrátu v řádech desítek tisíc korun.

Sousední podnik Madeta však podle slov jeho tiskové mluvčí Barbory Daňkové ztrátu kvůli sníženému tlaku vody nezaznamenal.

Problémy zjistili pracovníci společnosti Vodovody a kanalizace, jež zajišťuje dodávky vody v Jindřichově Hradci, už nad ránem. „Od pěti hodin nahlásil dispečink, že je velký průtok ve směru Jindřichův Hradec, takže jsme hned začali hledat, kde by mohl být nějaký únik,“ upřesnil mistr vodovodních sítí Petr Bugaj.

Havárie

Na místo děravého potrubí v podobě již pořádného kráteru za jindřichohradeckým hřbitovem přišli v půl osmé.

Do té doby uniklo 2575 kubíků pitné vody do prostoru bývalé pískárny na bývalém vojenském cvičišti. Silný proud vody tam zároveň odplavil kolem 1500 kubíků zeminy. Pracovníci, kteří přijeli havárii odstranit, okamžitě připravovali vše potřebné na výměnu potrubí v délce dvou metrů.

Znamenalo to však nejprve postupně uzavřít vodovodní síť na sídliště Vajgar a v okolí hřbitova. Po dvou hodinách byla podle Bugaje voda spuštěna znovu a hodinu a půl trvalo, než vodovod získal opět náležitý tlak. Bez vody po dobu opravy zůstal pouze hřbitov.

„Díky tomu, že je v Jindřichově Hradci vodovodní potrubí zokruhované, bylo možno odstavit místo poruchy, aniž by byla dodávka vody přerušená,“ vysvětlil vedoucí jindřichohradeckého střediska podniku Vodovody a kanalizace Richard Kuba. Během dopoledne vydávaly již všechny vodovodní kohoutky opět životodárnou tekutinu zcela naplno.

Opravy však pokračovaly až do odpoledních hodin. „Porucha je spravená, ale předpokládáme, že přibližně do 23 hodin budeme jámu zavážet a vodu tímto potrubím pustíme až ráno,“ uzavřel včera Petr Bugaj.