Zastupitelé na posledním veřejném zasedání schválili obecně závaznou vyhlášku k zabezpečení veřejného pořádku při nabízení, poskytnutí a využití sexuálních služeb na veřejných prostranstvích.

Podle starosty Českých Velenic Jaromíra Slívy vyhláška omezující plošně prostituci na  území města již několik let existuje. „Nyní byla lépe specifikovaná, co se týká propagace sexuálních služeb na veřejných prostranstvích, a to včetně písemného projevu. To znamená, že nyní máme i nástroj na to, aby z chodníků zmizela různá reklamní áčka lákající na sex,“ vysvětluje starosta.

Poznamenává, že z pohledu zákona není moc možností, jak pouliční prostituci regulovat. „Kdyby zákon upravoval způsob, jak tuto činnost provozovat, pak by byla i páka, jak nastavit ve městě pravidla,“ tvrdí Slíva.

Město před nedávnem začalo postupně realizovat balíček opatření. Patří k němu například vyhláška zakazující výherní automaty, omezující noční otevírací dobu hospod i barů a v neposlední řadě od 1. dubna zvýšený počet strážníků městské policie ze dvou na pět, aby bylo možné  důsledně kontrolovat dodržování zmíněných nařízení. Podle místního občana Richarda Klimenta se ale město kněžek lásky jen tak snadno nezbaví. „Pořád někde postávají, i když možná ne úplně okolo silnice. Je to ale těžko dokazatelné, zkoušelo se jít i cestou natáčet je  se zákazníky, ale nemělo to oporu v zákoně. Navíc tady většinou nemají bydliště, takže již ani není co sebrat,“ míní Kliment a více si slibuje od posílení  strážníků.

Mezi obvyklá „stanoviště“ velenických prostitutek patří prostor u vlakového nádraží, kde čekají na své „kunčofty“ na jedné z laviček. „Jsou tam vidět pořád. Ani si nedělám iluze, že by se to nějak změnilo. Bohužel, se to odvíjí i od poptávky. A ta je ze strany našich sousedů pořád. Holky se možná přesunou víc do postranních ulic, ale budou tady dál ,“ říká další Veleničák Josef Kubát. Zdůrazňuje, že do sousedního Gmündu si stoupnout nejdou.
„Tam, kdyby stála pět minut, tak už ji policajti seberou. Mají nějaký paragraf, podle kterého je veřejné nabízení sexuálních služeb trestné,“ pokračuje Kubát.

Karel Macho je zase přesvědčený, že by pomohla stálá služebna policie: „Omezení otevírací doby hospod nebo zákaz automatů to asi nevyřeší. A neměli by to odnášet sluní lidé, kteří se o víkendu chtějí bavit.“