Ti všichni  se totiž bojí nadměrné administrativní zátěže, kterou přinesla zákonná povinnost vyžadovat u mnoha lékařských zákonů, které prováděných na nezletilé osobě, souhlas obou rodičů.

„O zákrocích, kterých se to bude týkat, jsme byli informováni Svazem praktických lékařů. Včera jsem si to procházela a byla jsem překvapená, o co všechno se jedná, například i o očkování. Informovaný souhlas musí navíc podepsat i každé dítě starší čtrnácti let, takže více než lékaři budeme asi v budoucnu úředníky. Vůbec si to množství papírování, které nás čeká, nedokážu představit,“ popsala své obavy kunžacká dětská lékařka Anna Spurná.

Velký problém nastane hlavně tam, kde jsou rodiče rozvedení nebo spolu z jakéhokoliv důvodu nekomunikují. „Rozvedených rodin je čím dál více a v okamžiku, kdy souhlas nedostaneme, může hrozit nebezpečí z prodlení dokonce i u některých typů očkování. Ve sporných případech by prý měl urychleně rozhodnout soud, ale já osobně ani nevím, kam bych se měla obrátit,“ tápe v labyrintu nové legislativy lékařka.

„Připadá mi to celé jako nesmysl. Jestliže soud jednou určil dítě do péče některému z rodičů, je tento snad uznán dostatečně zodpovědným na to, aby mohl rozhodnout, zda může být jeho potomek očkován,“ míní Spurná.
Že rozhodování o zdravotní péči, pokud se nepodaří zajistit podpis obou rodičů, bude v rukou soudců, potvrdil i tiskový mluvčí Okresního soudu v Jindřichově Hradci  Lubomír Michálek.

„Často se stává, že například otcové vůbec s rodinou nekomunikují a žijí třeba i v zahraničí. Někteří rodiče zase souhlas nedají čistě ze zášti k bývalému partnerovi. V takových případech bude muset zasáhnout soud, který určí opatrovníka. Celá tato procedura však může trvat i několik měsíců,“ informoval tiskový mluvčí.

„Abychom však předešli nebezpečí prodlení, budeme asi ve většině případů rozhodovat formou předběžných opatření, což bude představovat značnou administrativní zátěž pro opatrovnické senáty.Nemluvě o tom, že opatrovník, který se většinou určuje z řad advokátů, bude pro stát znamenat poměrně velké náklady,“ uvedl Michálek.