Podle auditorky léčebné péče jindřichohradecké nemocnice Jany Beránkové se melanom stává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů a jeho výskyt se stále zvyšuje u mladých lidí- Rizikem je mimo jiné nadměrné opalování, spálení v dětství nebo i rodinná anamnéza, v níž se melanom vyskytl. Zároveň je ale nejsnáze detekovaným nádorem.

V nefrologické ambulanci hradecké nemocnice se ve čtvrtek v rámci Dne ledvin mohli zájemci nechat vyšetřit bez objednání.
Při Dnu ledvin často odhalí zdravotní problém

Kdy k lékaři:
- zvětšování znaménka do plochy
- změna barvy (černá barva nebo přítomnost více odstínů)
- vyvýšení nad úroveň kůže
- velikost více než 5 mm
- krvácení, svědění, přítomnost stroupku, červený lem
- vřídek, který se nehojí déle než 3 měsíce
- nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku
- větší množství (víc než 50) pigmentových znamének

„V současné době je nejdokonalejší metoda vyšetření pigmentových znamének pomocí digitálního dermatoskopu. Umožňuje vyhodnotit kožní projev nesrovnatelně přesněji než při pozorování pouhým okem či lupou," vyzdvihla. Právě toto vyšetření v pondělí od 8 do 15 hodin mohou absolvovat zájemci zdarma na kožní ambulanci u doktorky Venduly Jindrové, kterou najdou ve 4. patře jindřichohradecké polikliniky.

Novorozenecké výhřevné lůžko s fototerapií pro diagnostiku a léčbu novorozenecké žloutenky je nově k dispozici lékařům jindřichohradecké nemocnice.
OBRAZEM: Dětskou žloutenku odhalí nový přístroj i bez odběru krve

„Cílem dermatologů je odhalit maligní melanom včas, včasná diagnostika znamená lepší prognózu a hlavním krédem dermatologů je, že žádný pacient by neměl na melanom zemřít," podotkla Jana Beránková.