V pátém týdnu sice v Jihočeském kraji došlo k mírnému poklesu nemocnosti, nicméně byl i tak opět překročen práh epidemie.„Mírně klesá celkový počet onemocnění, ale chřipky stále stoupají, v mezitýdenním srovnání to bylo o dalších 45 procent," potvrdil František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích. Stejně tak i na Jindřichohradecku byl zaznamenán další lehký nárůst akutních respiračních onemocnění s větším podílem chřipkových onemocnění. Proto i nadále trvá zákaz návštěv v jindřichohradecké i dačické nemocnici.

Lidé se s chřipkou snaží bojovat všemi možnými způsoby. „V poslední době lidé chodí pořád a dá se říci, že přicházejí všechny věkové skupiny od maminek s malými dětmi až po seniory. Hodně jich zkouší léčit se sami, než navštíví lékaře," uvedla magistra jindřichohradecké lékárny U Jupitera Jana Maříková. V současné době jdou v lékárnách nejvíc na odbyt nejrůznější horké nápoje proti chřipce a nachlazení, ale také přípravky určené pro prevenci těchto nemocí, vitamíny a bylinné extrakty například z echinacey.

„Senioři se dopředu více ptají, a to především na ceny, a většinou si pak vystačí s paralenem," říká Jana Maříková. Střední generace pak má většinou podle jejích slov hlavní požadavek na to, aby přípravek co nejdříve zabral a oni mohli brzy zase běžně fungovat. „Na cenu potom moc nekoukají. Když je jim zle a potřebují honem do práce, o peníze jim v danou chvíli tolik nejde," rozvedla.

Podle Jany Maříkové se ale v těchto dnech nesetkávají například s dotazy na lék Tamiflu. „Nejedná se o volně prodejný lék, takže lidé se na něj tady ani neptají. Nemocnice ho ale pro svou potřebu mají," vysvětlila magistra.

Že se lidé chřipky stále bojí, potvrzuje i Alena Haladová, která si přišla koupit přípravky na posílení imunity. „Chci koupit něco pro sebe i pro manžela, oba se v práci denně setkáváme s mnoha lidmi, každý prská, tak mám strach, abychom něco také nechytili. Zatím nám funguje zázvorový čaj, ale když slyším, že epidemie neustupuje, došla jsem i pro něco z lékárny."

Petra Jouzová