„Také na Jindřichohradecku lesníci průběžně kontrolují oblíbená místa sběračů borůvek a brusinek. Vzhledem k poměrně slabé úrodě oproti minulým rokům nedochází však letos k nájezdům skupin česáčů, kteří ke sběru používají hřebeny, ale i jiné prostředky poškozující borůvčí. V borůvkových porostech tak v drtivě většině potkáváme sběrače, kteří sbírají skutečně pro svou potřebu a neničí borůvčí a keříčky brusinek,“ informoval tiskový mluvčí státního podniku Lesy České republiky Zbyněk Boublík.

Nájezdy sběračů

Pokud je úroda veliká, jsou sběrači k přírodě velmi nešetrní, pokud je však úroda nižší, hrozí poškození borůvčí na větší ploše. Podmínky pro sběr lesních plodů jsou ale v zákonech upraveny jasně.

Pro vlastní potřebu

Lesní zákon říká, že každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou, na zemi ležící klest. Při tom je každý povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců. Dále je v zákoně uvedeno, že v lesích je zakázáno sbírat lesní plody způsobem, který poškozuje les.

Zaměstnanci Lesů České republiky však nenechávají přírodu ničit. „Když borůvky dozrávají, tak v nejohroženějších oblastech provádíme časté průběžné kontroly, zejména v chráněných oblastech,“ říká výrobně technický ředitel Lesů České republiky Vladimír Krchov.

„Někdy při těchto akcích spolupracujeme s policií. Závažné případy předáváme příslušným úřadům k přestupkovému řízení,“ doplňuje Krchov.

Při nešetrném sběru borůvek může současně docházet i k porušování předpisů o ochraně přírody, poškozování zvláště chráněných území a, byť neúmyslnému, ničení vzácných druhů rostlin a živočichů.