Houbaři i sběrači borůvek si letos zatím nemají nač stěžovat. Z lesů na Jindřichohradecku většinou s prázdnou neodcházejí. I když houby nyní nerostou tolik, jako v červnu, dá se podle mykoložky Libuše Kotilové najít ledacos.

„Je to teď slabší, ale najít se dají kováři, hřib dubový, hnědý, masáci, klouzci nebo holubinky," vyjmenovala.

Kromě nich je ale v lese víc hřibů žlučových, kterým se říká hořčáci, anebo čechratky černohuňaté. Tyto nejedlé houby, které však spoustu houbařů ošálí svým vzhledem, podle Libuše Kotilové rostou často hojně právě v určitém mezidobí, než přijde další vlna jedlých hub.

Do lesů se ale v posledních týdnech vydává také spousta milovníků borůvek, které podle mnohých letos rostou opravdu hojně. Litr na koláč se dá nasbírat za čtvrt hodinky. Na borůvky vyrazila i Zdenka Platzerová z Jindřichova Hradce. „Ráda sbírám už od mala," říká. Stačila hodinka a za chalupou, kterou má nedaleko rakouských hranic, měla nasbíráno.

Nesbírají jen ženy. Do lesa na borůvky vyrazil i David Holý z Jindřichova Hradce. „Byl jsem jednou sám. Nasbíral jsem pět a půl litru. Poté mě dva dny bolela záda," přiznal. Někteří zase rádi využijí možnosti borůvky si koupit od těch, kteří je sbírají na výdělek. Ceny se pohybují od 70 do 100 korun za litr. „Jako dítě jsem chodila s mamkou nebo babičkou, ale sbírat mě nikdy moc nebavilo a hledala jsem kolem houby. Mám maličké děti a tak se na borůvky nedostanu. Nevydržely by se mnou v lese, abych jich nasbírala dost. Takže si borůvky raději koupím a čas věnuji raději dětem a vaření a pečení nějakých borůvkových dobrot," vypověděla Věra Pragerová z Lásenice.

Petra Lejtnarová