A co teprve ti, kteří nemají ani domov? O to, aby o ni nepřišli o Štědrém dnu zkrátka, se starají charity.

Štědrovečerní menu se vším všudy připravují víc než deset let dobrovolníci z Oblastní charity v Třeboni a ani letošní rok nebude výjimkou. Kam mohou lidé letos jít, sdělila ředitelka třeboňské charity Lucie Bicková. „Štědrovečerní menu máme připraveno na 24. prosince od 13 hodin tradičně v klubu důchodců. Je určeno lidem bez přístřeší, ale i osamělým lidem a sociálně slabým. Nikoho osobně nezveme, lidé se většinou sami už ptají. “

Přichystáno bude tradiční vánoční menu, nebude chybět rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, a dále také cukroví a ovoce. Například jablka, pomeranče nebo banány. „Cukroví pečou sami dobrovolníci a ovoce přinášejí z domova,“ uvedla dále Lucie Bicková. Jídlo a nápoje jsou financovány z Tříkrálové sbírky. V letošním roce již také třeboňská charita obdržela sponzorský dar od skupiny lidí ve výši 2 900 korun.

Kromě večeře zajišťuje charita lidem i drobné dárky. Dříve pořádali dobrovolníci v jednom ze supermarketů v Jindřichově Hradci takzvaný strom splněných přání. V letošním roce je poprvé v Třeboni. „V supermarketu Terno je umístěn strom s přáníčky od našich klientů. Každý, kdo půjde nakupovat, může si ze stromu přáníčko vzít a koupit praktickou věc, která je na něm uvedená,” vysvětlila Lucie Bicková.

Jedná se například o rukavice, šišku salámu nebo instantní polévky. Dárek pak lidé zaplatí u pokladny a prodavačka si jej pro charitu uschová. Pracovníci charity dárky zabalí do vánočního papíru a na Štědrý den jej dají klientům. „Každého pak obdarujeme podle jeho potřeb. Člověku bez přístřeší dáme například rukavice a mamince s dětmi prací prášek,“ sdělila. Nikdo by tak o Štědrém dnu neměl být ochuzen o jídlo ani o dárek. Kromě štědrovečerní večeře realizuje Oblastní charita v Třeboni dvě sociální služby, a to pečovatelskou službu Astra a občanskou poradnu. Dalšími činnostmi jsou půjčování kompenzačních pomůcek, pořádání Tříkrálové sbírky, sběr šatstva a další humanitární akce. Realizaci sociálních služeb zajišťuje sedm zaměstnanců.