„Do tohoto data budou ještě platit zápisy v pasech rodičů. Už 27. června ale musí mít dítě pas vlastní,“ potvrdila pracovnice oddělení správních činností jindřichohradeckého městského úřadu Dagmar Skoupová.

Na letošní letní dovolenou tedy odjedou pouze ty rodiny, které svým dětem potřebné dokumenty včas vyřídí.

„Někteří rodiče už sice cestovní pasy pro své potomky vyřizují, ale zatím to není nikterak masivní. Nápor očekáváme těsně před létem, protože, jak už je u nás dobrým zvykem, naprostá většina to nechá na poslední chvíli. Je ale třeba počítat s tím, že vystavení cestovního dokladu trvá minimálně tři týdny,“ podotkla úřednice.

Cestovní pas pro nezletilé do věku patnácti let se vydává na dobu pěti roků a jeho pořízení stojí sto korun. U mladistvých se nevyžadují biometrické údaje v podobě otisku prstu. Žadatelé se musí prokázat rodným listem dítěte a rodným listem nebo občanským průkazem rodičů.

„V případech, kdy to může být sporné, jako jsou třeba smíšená manželství, je nutné ještě doložit osvědčení o státním občanství. Fotografii děláme dítěti na místě a často si s tím užijeme. Některé dítě se před fotoaparátem třeba rozbrečí a jiné by se zase fotilo celý den a vše si chce osahat a prozkoumat,“ řekla Skoupová.