Tento rok navštívili vesničku jménem Lutová, kde jsou ubytovaní v bezbariérovém penzionu Vyhlídka. Každý rok je také vymyšleno téma, v jehož duchu se nese celý pobyt. Tento rok je to Cesta kolem světa za 8 dní.

„Máme zde klienty jindřichohradeckých zařízení, a to Bobelovky, Oken, Proutku a dalších organizací. Vždy, když něco pořádáme, tak oslovujeme všechny. Na pobyt s nimi jezdím od 90. let. Každý rok dostáváme dotace od ministerstva zdravotnictví, které jsou bohužel rok od roku nižší. Klienti tento druh pobytu milují a velmi jim pomáhá. Je nastaven jako rehabilitační, takže musíme mít pevný program a rozvíjet fyzické i psychické schopnosti klientů,“ informovala předsedkyně SPMP a vedoucí přímé péče v centru Bobelovka Milena Maryšková.

Klienti pracují ve čtyřech skupinách a podle letošního tématu si vytvořili čtyři cestovní kanceláře. Každý den někam cestují, ráno po snídani hledají dopis od cestovatele Williho Foga, ve kterém jsou instrukce a úkoly pro celý den. Cestují buď imaginárně a tety, jak říkají svému doprovodu, jim povídají vždy o zemi, kterou zrovna mají na programu, klienti mají za úkol si základní věci zapamatovat. Ve středu vyjeli poznávat cizí zemi opravdově. Udělali si totiž výlet do sousedního rakouského Gmündu, kde absolvovali také rehabilitační cvičení v bazénu. Sportovním činnostem se tety s klienty věnují také v okolí penzionu. Mimo jiné se klienti dále realizují také výtvarně, k tématu si namalovala každá skupina logo své cestovní kanceláře, všichni si omalovali také tričko. K tématu mají samozřejmě také heslo, které tento rok zní: Naše celá planeta, pojede s námi do světa.

„Všichni se zapojují tak, jak na činnosti stačí, podle svých schopností a dovedností. Program je přizpůsoben tomu, aby se zapojili všichni. Za roky jsme vystřídali řadu témat i míst, kde jsme s klienty byli. Vzpomínali jsme například na náš pobyt ve Sněžném v Orlických horách, kde bylo hrozné ubytování, počasí i lidé. Paradoxně nás to právě stmelilo a na Sněžné nikdy nezapomeneme,“ popsala dále Milena Maryšková.

Mezi klienty jsou děti i dospělí, ale na všech bylo vidět, že jsou opravdu spokojení a aktivní odpočinek v Lutové si moc užívají. Tety mají s programem, organizací a celým pobytem spoustu práce, ale dělají ji s nadšením, protože odměnou jsou jim právě spokojení klienti.

„V penzionu Vyhlídka v Lutové jsme už podruhé. Pobyt jsme zde absolvovali také v loňském roce a jsme spokojení. Majitel penzionu nás dokonce požádal, abychom si zde umístili nástěnku dokumentující naši činnost, tak jsme tak učinili,“ doplnila Milena Maryšková.