Každý, kdo si v minulosti vyřizoval záležitosti na služebně v takzvané Chlebnici na náměstí Míru, má určitě v paměti jednak neútulný průchod a také tmavou přijímací chodbu, ve které měli strážnicí navíc složené „botičky". Lidé, kteří si nové prostory strážníků prohlíželi, mohli jen konstatovat, že se konečně jedná o příjemné zázemí jak pro muže v černých uniformách, tak i pro jejich klienty.

„Je to důstojné prostředí a určitě daleko lepší, než ve starobylé radnici," uvedl František Lorenc.

Jak vysvětloval průvodce návštěvníků zástupce vrchního strážníka Petr Brabec, celá budova má elektronickou ochranu. V přízemí jsou vedle pracoviště stálé služby kanceláře vrchního strážníka a jeho zástupce, i zadržovací místnost, kde mohou strážníci v souladu se zákonem agresivního pachatele až na dvě hodiny připoutat k pevnému předmětu. Součástí je i sociální zařízení a mimo jiné také skladovací prostory. V patře se pak nacházejí šatny pro strážníky a pro jejich výcvik .

Právě Petr Brabec zhruba deset let na staré služebně obýval kancelář, kde kdysi bývala šatlava. Jednalo se o ponurou místnost s malým oknem do chodby, takže změna je podle něho obrovská.

U příležitosti včerejšího Dne otevřených dveří lidé také mohli zavítat do nových prostor krizového řízení, které sídlí z boku nad služebnou strážníků. Zde se mimo jiné bude scházet i celý krizový štáb městského úřadu s rozšířenou působností a řídit „záchranné operace".