Podle hradeckého starosty Stanislava Mrvky, který je zároveň i předsedou protipovodňové komise, vyvázlo Jindřichohradecko z letošních záplav s relativně zdravou kůží.

„Nezaznamenali jsme žádné škody na veřejných budovách ani soukromých objektech. Nějaké problémy samozřejmě vznikly na čistírnách odpadních vod a kanalizační soustavě.  Ani ty nejdou do milionů, pohybují se v řádech statisíců," uvedl Stanislav Mrvka, který si pochvaluje zejména součinnost všech zúčastněných.

„Bylo to pro nás vlastně takové cvičení naostro. Zjistili jsme, že všechny složky spolupracovaly tak, jak mají, takže z tohoto hlediska můžeme paradoxně vidět i přínos. Nasazeny jsme měli jednotky dobrovolných hasičů z Jindřichova Hradce a Dolního Skrýchova. V pohotovosti pak byli i hasiči z Políkna," upřesnil starosta.

V Majdaleně ani Lužnici lidé také velké škody nehlásí. Starosta Majdaleny Karel Fürst řekl, že naštěstí voda letos nenapáchala nijak velké škody. „Nateklo to do několika garáží a sklepů, ale jinak nic velkého hlášeno nemáme." Na Pilaři zatím voda stále klesá a již spadla na 1. stupeň povodňové aktivity.

Podle lužnické starostky Miroslavy Kolouchové se v Lužnici voda do žádného z domů nedostala. „Víme o dvou chatách, kde voda vnikla do sklepa a o protržené cestě v lese na Adolfce, ale žádné velké škody nejsou," upřesnila. V Lužnici nicméně situaci dál sledují. „Rožmberk se stále odpouští, ale od čtvrtka je situace klidná a voda je pořád v korytě."

Pokles hladin potvrdil i třeboňský starosta a předseda protipovodňové komise Jiří Houdek. „Voda půjde dolů pomalu, ale situace je stabilizovaná i pod Rožmberkem a větší vypouštění, které by mohlo ohrozit obce pod ním, nehrozí."

Petra Jouzová, Milan Soldán