„Lípy, které jsou na křížové cestě, zde byly vysázeny zcela nešťastně. Lípy musejí být seřezávány na hlavu každý třetí rok. Ořez na hlavu neodpovídá parametrům tohoto volně rostoucího druhu a při opakovaném řezu koruny na hlavu vznikají rány,“ informovala Eva Damcová.
Dnes, kdy je lipám asi 80 let, jsou kmeny stromů duté, to podle Evy Damcové znamená, že i křehké. Provádění tohoto řezu v pravidelných intervalech je proto z hlediska bezpečnosti nutné.

„Bezpečnostní riziko tedy postupně narůstá. Dalším významným bodem je estetické hledisko. Stromy tvoří i v zimním obdobím výrazný prvek, ale poškození stromů, jako jsou rány a otevřené dutiny, estetický dojem snižují,“ uvedla dále projektantka. Navrhla chlumeckým zastupitelům osazení hlohy, které by na jaře bíle kvetly a podtrhly by tak cestu ke kostelu. Měly by také větší náboženskou symboliku. Životnost hlohů je až 50 let. Realizace projektu je stanovena na částku 390 tisíc korun, přičemž 75 procent by měla tvořit dotace.

K proměně křížové cesty se dříve, než ji projednávali zastupitelé, mohli vyjádřit občané prostřednictvím ankety umístěné v obchodním středisku Jednota. Svůj názor na projekt obnovy vyjádřilo celkem 49 obyvatel, přičemž většina byla pro.