Na břehu řeky se shromáždily posádky zhruba stovky lodí, sedmi raftů a jedné pramice. Všechny přivítal Jan Wipplinger z pořádajícího vodáckého klubu, který jen spokojeně konstatoval, že ačkoli již tradiční rituál vstoupil do Kristových let, pořád se těší velkému zájmu vodácké veřejnosti. Úspěšnou sezónu na Lužnici popřál i starosta města Pavel Mráček a pak už předseda klubu Karel Böhm vstoupil do vody a odemkl řeku s vodáckým pozdravem Ahóóój.

Právě dnešní předseda stál u zrodu odemykání a má doma i tradiční placku s číslem 1: „Samozřejmě, že to bylo dříve lepší, hlavně proto, že jsem byl o 33 let mladší. Faktem je, že byla trochu jiná parta, než dnes. Ale Lužnice je na rozdíl třeba od Vltavy pořád řekou pravých vodáků.“ 

Jeho dlouholetý kolega z oddílu Josef Franta sice první ročníky nepamatuje, protože v té době ještě nebyl v Suchdole, ale Lužnici označuje za takovou školní řeku, na kterou se lidé stále vracejí, protože má své kouzlo.

Od začátku sjížděl Lužnici při odemykání Ladislav Růžička. „Jezdil jsme od mala a asi jsem absolvoval všechny ročníky. Rozdíl je ale velký. Dřív nebylo tolik lodí a lidé se měli víc k sobě. Teď je vodáctví daleko víc komerční. Ale nás to neodradí,“ poznamenal. Jezdí s ním i dcery Hana a Jana Růžičkovi a posádku doplňuje Karel Macho. Všichni přiznávají, že po zimě je voda skutečně krásná.

Také jindřichohradecký trojlístek Josef Knězů, Karel Spína a Milan Veselý už mají na svém kontě hodně ročníků: „Když vezmeme odemykání i zamykání, tak jedeme asi popadesáté. Nyní je to lepší, protože v řece není tolik překážek, jinak je pořád stejná.“