Na jednadvaceti panelech mohou lidé porovnat současné a archivní fotografie a dozvědět se o historii objektů. Stav památek se podle vedoucího odboru dokumentace NPÚ Pavla Hájka od roku 1989 výrazně zlepšil. Přesto zůstává nemalé množství památek, jež dosud nenašly majitele, kteří by jim vdechli život.

V současné době je v jižních Čechách zákonem chráněno 5508 nemovitých památek. Představují typově a slohově velmi širokou škálu staveb – panská sídla, kostely, kláštery, měšťanské domy, technické a výrobní stavby, drobnou architekturu a samozřejmě lidovou architekturu tak typickou právě pro jižní Čechy, ale také četné archeologické lokality připomínající především pravěkou a raně středověkou minulost kraje.

Řada skvostů čeká

Nedílnou součástí památkového fondu je i více než 5000 chráněných movitých památek, k nimž patří převážně výzdoba a výbava církevních objektů – kostelů, far a kaplí. Jihočeská krajina a sídla však skrývají řadu dalších skvostů, které na své objevení a právní ochranu teprve čekají.

Zatímco budovy se podařilo zabezpečit, až na výjimky do nich nezatéká, na záchranu movitých památek jsou zapotřebí stamiliony korun. Jenom na konzervaci a restaurování církevních památek ve veřejně přístupných prostorách kostelů je podle Ludmily Outratové z NPÚ odhadem zapotřebí asi 60 milionů korun v každém vikariátu. V diecézi jich je deset, třeba je tedy 600 milionů korun.

K nejznámějším ohroženým památkám na jihu patří zámek v Českém Rudolci na Jindřichohradecku. Jeho předchůdkyní byla středověká vodní tvrz, poprvé zmíněná roku 1351. Renesanční a barokní přestavba dovedla objekt až do podoby trojkřídlého zámku, který však roku 1860 vyhořel. Jeho tehdejší majitel Michael Angelo Picchioni nechal zámek přestavět podle svých plánů ve stylu tudorovské anglické novogotiky, která mu dala neoficiální pojmenování malá Hluboká.

Současný stav zámku je alarmující. Jeho chátrání začalo těsně po druhé světové válce, kdy byl několikrát vyrabován. Ačkoliv v něm poté byly byty, zámek nikdo řádně neudržoval a již v roce 1961 byl v žalostném stavu. V roce 2008 byl zařazen do seznamu nejohroženějších kulturních památek České republiky.

Nejistý je také osud zámku v Poříčí nad Vltavou, jenž po znárodnění v roce 1948 získaly Československé státní statky a areál poté začal podléhat postupné devastaci. V ohrožení je ale také barokní fara v Hodušíně či zemědělská usedlost v Dolním Záhoří a řada dalších.

Skončí na Rožmberku

Putovní výstava je od 10. dubna do konce června na hradě v Nových Hradech, od července do 13. srpna na zámku Hluboká, od 16. srpna do 3. září na zámku Skalice v Bohumilicích, přes faru v Jiníně pak bude putovat na hrad Rožmberk.

Jaroslava Mikešová ČTK