„Město tím přizpůsobuje svá pravidla pro regulaci provozování hazardních her novým zákonům z loňského roku," sdělila mluvčí úřadu Karolína Průšová.

Zásadní změnou, kterou nové zákony přinášejí, je zcela nový povolovací proces. Herny také budou nově muset mít minimálně patnáct hracích přístrojů a být stavebně oddělené od dalších prostor.

Zákony, na jejichž základě hradecká vyhláška vznikla, mění také princip vzniku nových heren, nově označovaných jako „herní prostory".
Dříve provozovny podle druhu her povolovalo buď ministerstvo financí, nebo příslušný obecní či městský úřad.

Nyní se tento systém změnil. Vznikající provozovna musí nejprve získat tzv. základní povolení na ministerstvu financí a poté až může žádat na úřadě o povolení – tentokrát pro provoz v konkrétní obci.

Herny se stavebně oddělíTajemník městského úřadu v Jindřichově Hradci Karel Přibyl.Zdroj: Milan Soldán

Více o nové vyhlášce a nově platných zákonech zabývajících se hazardem vysvětluje tajemník městského úřadu v Jindřichově Hradci Karel Přibyl.

Co přesně nová hradecká vyhláška upravuje?

Nová vyhláška upravuje především časové rozmezí, ve kterém je možné provozovat hazard na území města, a to v místech mimo území městské památkové rezervace a oblasti Masarykova náměstí a přilehlých ulic. Tam platí zákaz úplný a provozovnám, které se zde v současnosti ještě nacházejí, nyní dobíhá platnost povolení. Mimo „zakázané" území bude nově hazardní hry možné provozovat jen v době od 10:00 do 3:00 hodin.

Jaké další změny kromě dvoustupňového systému povolení heren přinesly nové zákony?

Především to, že prostor herny nebo kasína musí být stavebně oddělený odjiných prostor. Zvenku musí být označený jako herna,ale už by zde neměly být žádné reklamy, upoutávky na výši jackpotu a podobně.

Důležité je také zmínit, že v nových hernách či kasínech musí být minimální, zákonem stanovený počet přístrojů. V případě heren s videoterminály se jedná o minimálně patnáct hracích automatů, u kasín potom o nejméně tři stoly pro takzvanou živou hru.

Mění se také způsob kontrol těchto podniků.

Kontrolní mechanismus přechází spolu s novým zákonem od finančních úřadů na celní úřady.