"Zmije ležela na vyhřátém asfaltu, několik dětí prošlo a pak se to stalo. Máme velké štěstí, že na táboře je s námi sestra JIPky, která poskytla okamžitou pomoc. Přivolaná záchranka dítě odvezla do budějovické nemocnice, kde bylo umístěno na jednotce intenzivní péče," popsala  dlouholetá vedoucí tábora s tím, že se zatím ještě se zmijí na táboře a v okolí nesetkala.

Některé lidi i rodiče dalších dětí možná zarazila skutečnost, že dítě nedostalo sérum proti zmijímu jedu, protože údajně v republice není.  „Kdyby jí to podali, tak by druhý den byla zpět mezi dětmi, takhle si poleží o 14 dní déle pod kontrolou v nemocnici," naznačuje matka jedné z dalších tábornic Natálie Severová.
Situaci vysvětluje jindřichohradecký lékař Tomáš Albrecht, který má mimo jiné i bohaté zkušenosti z praxe na záchrance a zároveň je i chovatelem hadů. Podle jeho slov je podávání séra sporná záležitost. „Záleží, jak se vyvíjí klinický stav pacienta. Zdravý jedinec, pokud není alergik, není většinou ohrožený. Více případů úmrtí je v důsledku alergické reakce právě na podané sérum. Takže záleží vždy na rozhodnutí lékaře," říká Tomáš Albrecht.
Poznamenává, že se zlepšujícím se životním prostředím, kdy se omezily i chemické přípravky na ošetření půdy, v posledních letech v přírodě přibývá i zmijí.
„Ze zoologického pohledu je to známka ozdraveného okolí. Lidé si prostě musejí dávat pozor." 

Zmije obecně se podle lékaře a chovatele hadů Tomáše Albrechta snaží včas utéci a schovat se na nějakém klidném místě. „Zaútočí, až když je bezprostředně ohrožena. Rozhodně je méně úmrtí na zmijí jed, než na včelí či vosí žihadlo či po klíštěti," dodal. První pomoc při uštknutí podle Tomáše Albrechta už dnes nespočívá v zaškrcování nad postiženým místem, vysáváním či vypalováním rány.

„To už se nedělá. Je důležité končetinu znehybnit, pacienta držet v klidu někde ve stínu, aby nechodil a zabránit šoku. Rána by se měla zachladit a rozhodně nepodávat alkohol či kávu. Zásadní je okamžitě zavolat odbornou pomoc," zdůraznil Tomáš Albrecht. Doplnil, že je důležité naučit se  zmiji v přírodě rozpoznat, lidé by měli být poučeni, jak vypadá a je dobré v případě uštknutí hada dohledat a přesvědčit se,  o jaký druh jde. Ale nezabíjet, zmije je chráněná.